Deflacja to jeden z głównych tematów dzisiejszej "Gazety Wyborczej". Tego lata będziemy jeść znacznie taniej - zapowiada dziennik.

Krótka i mało mroźna zima sprawiła, że bazarki zazieleniły się wcześniej niż zwykle i zamiast drogich szklarniowych warzyw szybko zaczęliśmy mieć normalne. W ciągu roku warzywa staniały o 8,6 proc., a stanowią one aż 10 proc. naszego żywnościowego koszyka. Z owocami jest podobnie - w tym roku opłaci się robić dżemy truskawkowe, porzeczkowe, wiśniowe.

Ten mocny spadek cen "zieleniny" pociągnął w dół całą inflację. Swoje trzy grosze dołożył też konflikt ukraińsko-rosyjski, osłabienie rubla i hrywny oraz rosyjskie embargo na polską wieprzowinę - czytamy w gazecie. 

Więcej na ten temat w najnowszej "Gazecie Wyborczej".

(mal)