​Szwajcarski gigant czekoladowy Barry Callebaut stworzył nowy typ czekolady. Teraz oprócz mlecznej, gorzkiej i białej, firma będzie produkowała słodycz "rubinową".

REKLAMA

#Breaking: White, milk & dark chocolate - and today, the world is introduced to #RubyChocolate: https://t.co/gePxV9nePH #Innovation pic.twitter.com/ihzG5dIXh7

BCgroupnews5 wrzenia 2017

Jak mówią przedstawiciele Barry Callebaut, nowa czekolada ma "jagodową soczystość i pociągającą gładkość". Do jej stworzenia wykorzystano specjalne kakao, dzięki któremu słodkość zawdzięcza swój wyjątkowy rubinowy kolor i smak. Pracowano nad nim 13 lat. To zupełnie nowe doświadczenie smakowe, nie jest ani gorzka, ani mleczna, ani słodka - zaznaczają twórcy.

To pierwszy nowy typ czekolady, jaki powstał od lat 30. XX wieku. Wtedy w Szwajcarii opracowano jej biały typ.

Ma tak delikatny i owocowy smak, że nawet trudno zauważyć, że je czekoladę - dodają eksperci, który zakosztowali nowego przysmaku na targach w Szanghaju.

(az)