Po latach rynkowych sukcesów i wielkiej popularności we Włoszech mija moda na młode wino, czyli Novello. W tym roku przygotowano tylko 2 miliony butelek z tym trunkiem, czyli wielokrotnie mniej niż jeszcze niedawno temu.

REKLAMA

O Novello z każdym rokiem mówi się coraz mniej, podczas gdy jeszcze 10 lat temu jego pojawienie się w sprzedaży było wielkim wydarzeniem nagłaśnianym przez media. Na placach włoskich miast i miasteczek w klimacie zabawy i święta otwierano w wyznaczonym dniu o północy pierwsze butelki. Klienci kupowali je masowo wyczekując momentu powitania nowego czerwonego wina.

Teraz można mówić już o zmierzchu tej tradycji, a notowana co roku tendencja spadkowa jest coraz bardziej widoczna. W 2005 roku na rynek wprowadzono aż 18 milionów butelek, a w tym roku 9 razy mniej.

“Młode wino już nie przyciąga klientów. Konsumenci, w porównaniu z poprzednią dekadą, mają znacznie szerszą ofertę dobrych win do wyboru, zaś producenci z tych samych winogron wolą zrobić trunek o wyższej jakości”- tłumaczy enolog Giuseppe Martelli. Podkreślił, że obecnie Novello wytwarzają niemal wyłącznie wielcy producenci.

W mniejszych piwnicach odstąpiono zaś od jego przygotowywania.

Produkowane we Włoszech od 1987 roku Novello to lekkie wino o zawartości 11 procent alkoholu, pasujące do niemal wszystkich potraw; od makaronów i risotto po mięso i sery. Wyróżnia się aromatycznym bukietem. Jego zaletą jest niska cena (od 3 euro za butelkę). Wśród wad wymienia się przede wszystkim wyraźnie niższą jakość w porównaniu z klasycznymi odmianami, ostro krytykowaną przez koneserów. Wielu miłośników trunku nie przekonuje też zbyt owocowy ich zdaniem smak. Poza tym młode wino należy szybko wypić; w ciągu 4-5 miesięcy.

Ze względu na konieczność przyspieszenia procesu dojrzewania, w przypadku Novella stosuje się inną technologię produkcji, która jednak jest bardziej kosztowna od tradycyjnej.

W tym roku zgodnie z rozporządzeniem włoskiego ministerstwa rolnictwa sprzedaż Novello może rozpocząć się w piątek 30 października. Włochom pozostaje satysfakcja, że ich młode wino gotowe jest zawsze około trzech tygodni wcześniej niż francuskie Beaujolais Nouveau , które w tym roku będzie można spróbować 19 listopada.

(mpw)