Jeżeli planujecie przygotować romantyczny obiad albo kolację, warto posiłek wzbogacić o naturalne afrodyzjaki. Niektóre produkty i potrawy mogą zwiększyć poziom testosteronu i libido.

Jeżeli planujecie przygotować romantyczny obiad albo kolację, warto posiłek wzbogacić o naturalne afrodyzjaki. Niektóre produkty i potrawy mogą zwiększyć poziom testosteronu i libido.
Mus czekoladowy z chilli /Malwina Zaborowska /RMF FM

Już od starożytności wierzono, że niektóre potrawy, przyprawy i zioła mają wpływ na płodność. Nie jest to mit, ponieważ zawarte w wielu produktach witaminy, czy pierwiastki faktycznie potrafią pozytywnie wpłynąć na poziom testosteronu, czy libido. W co powinniśmy zaopatrzyć się przed Walentynkami?

Silnym afrodyzjakiem jest czekolada, szczególnie do picia, więc im więcej będzie tam kakao, tym lepiej. Produkty ostre mogą być pobudzające, bo pobudzają krążenie. Mamy tutaj np. papryczkę chili, czosnek. Mamy również aromatyczne przyprawy, które mogą dodać zmysłowych doznań podczas jedzenia - kardamon, cynamon. Również anyż czy kminek się sprawdzają, poprawiają nam trawienie i czujemy się lżej. Same potrawy, ich podanie również pobudzają i wpływają na naszą wyobraźnię - na przykład szparagi - mówi Dorota Jesiołowska-Sołoducha, dietetyk z Olsztyna.

PO TE NATURALNE AFRODYZJAKI WARTO SIĘGNĄĆ!>>>

Za dobry afrodyzjak uznawane są też owoce morza, ponieważ zawierają dużo kwasów nasyconych oraz cynku, który z kolei znany jest jako pierwiastek miłości. Z owoców morza najpopularniejsze są krewetki, które można przygotować na wiele sposobów. Jeżeli nie macie czasu, a chcecie, aby potrawa była pyszna warto przyrządzić je na patelni.

Na romantyczną kolację potrzebować będziemy krewetek, natki pietruszki, 2-3 ząbków czosnku, papryczki chili, masła, limonki i lampki białego wina. Przepis jest bardzo prosty. Krewetki obieramy i zalewamy sokiem z cytryny. Kroimy czosnek oraz papryczkę chili i wrzucamy na rozgrzane na patelni masło. Po minucie dodajemy krewetki. Smażymy około dwóch minut, po czym dodajemy posiekaną pietruszkę i podlewamy winem. Przez minutę, dwie smażymy wszystko mieszając, po czym wykładamy na talerz i podajemy z podpieczoną bagietką albo sałatą. Warto pamiętać, że zbyt długo smażone krewetki zrobią się gumowate.

POMYSŁ NA ROMANTYCZNA KOLACJĘ. PRZEPISY>>>


(j.)