Nie od dziś wiadomo, że zdrowe odżywianie jest kluczem do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To nie tylko posiłki, ale również napoje, którymi na co dzień nawadniamy swoje ciała. O zdrowiu soków owocowych i warzywnych, wie chyba każdy, są naturalnym źródłem witamin i minerałów. Jednak czy każdy sok jest odpowiedni? Okazuje się, że proces produkcji napojów owocowych i warzywnych w dużej mierze odpowiada za ilość znajdujących się w nim substancji odżywczych. Jakie soki są najlepsze? O tym dowiesz się z naszego artykułu.

Soki owocowe i warzywne - kluczem do zdrowia

Warzywa i owoce, według Instytutu Żywności i Żywienia powinny stanowić aż pół żywności spożywanej każdego dnia. Idealnym sposobem jest więc picie soków naturalnych. 

To źródło wielu witamin i minerałów, ale także przeciwutleniaczy, fitosubstancji, aminokwasów i polifenoli. Te wszystkie substancje mają ogromny wpływ na zdrowie i witalność organizmu. Dodają energii, wzmacniają odporność oraz oczyszczają organizm z toksyn. Dlatego soki naturalne są idealnym sposobem nawodnienia i nasycenia organizmu substancjami odżywczymi. 

Szczególnie u osób po przebytych infekcjach, sportowców, seniorów, dzieci, wegan i wegetarian, ale także dla każdego, kto chce zachować zdrowie. 

Dlaczego ważna jest jakość soków?

Sposób przyrządzenia soków ma ogromny wpływ na ich jakość i ilość substancji odżywczych. To właśnie procesy produkcji wielokrotnie niszczą większość cennych witamin i minerałów. Inaczej jest w przypadku soków tłocznych. 

Sposób ich przygotowania sprawia, że wszystkie witaminy zawarte w owocach i warzywach trafiają do butelki czy kartonu wraz z napojem. To zupełnie inna jakość niż sok zakupiony w sklepie, słodzony z mnóstwem konserwantów i barwników. Pasteryzowany w wysokiej temperaturze, przez co traci to, co ma najcenniejsze czyli minerały. Sok tłoczony na zimno jest wolny od cukru i szkodliwych substancji. 

W zależności od rodzaju owoców i warzyw (https://zdrowysok.com/11-soki-tloczone) soki są idealnym lekarstwem na wiele chorób, np. sok z buraka i jabłka może z powodzeniem wspomagać leczenie anemii. 

Zobacz także: https://milionkobiet.pl/tlocznia-sokow/

Jak odbywa się tłoczenie soków?

Tajemnica naturalności soków tkwi w procesie ich tłoczenia. Miejscem, w którym dochodzi do produkcji, jest tłocznia soków. To właśnie tam, trafiają owoce lub warzywa, gdzie przebierane są ręcznie, tak aby odrzucić spleśniałe czy nadgniłe sztuki. Już jeden zepsuty owoc jest w stanie zmienić smak soku i jego jakość. Następnie surowce są dokładnie myte z zanieczyszczeń, skąd trafiają do rozdrabniania, a następnie do tłoczni, w której wyciskany jest sok. W procesie tym powstają wióry pozostałe z owoców, które mogą być wykorzystane jako naturalny nawóz, np. w ogrodzie. 

Tak powstały sok przelewa się przez sito, tak aby pozbyć się pestek czy ogonków owoców. Sok ten jest naturalnie mętny i wytwarza osad, co jest wynikiem procesu produkcji i przygotowania go z samych owoców, bez wody czy cukru. Na ostatnim etapie następuje pasteryzacja, dzięki której sok staje się trwały. Zachowanie niskiej temperatury procesu pasteryzacji (do 80 stopni Celsjusza) pozwala na zachowanie w nim wszystkich witamin i minerałów, dzięki temu możemy cieszyć się nie tylko jego pysznym smakiem, ale także właściwościami zdrowotnymi. 

Końcowy etap to przelanie powstałego soku do butelek szklanych lub foliowych opakowań z pompką, które wkładane są w tekturowe pudełka. Warto pamiętać, że zdrowe napoje wpływają na nasze samopoczucie, dlatego warto stawiać na wysokiej jakości soki owocowe tłoczone na zimno, pozbawione sztucznych substancji i słodzików. 

Dowiedz się więcej o naturalnych sokach na https://zdrowysok.com