Czy jesteśmy miłośnikami mocnego i aromatycznego espresso, czy uwielbiamy delikatny smak mlecznego cappuccino lub latte - z tym stwierdzeniem zgodzi się pewnie wielu z nas: najlepszą kawę można zaparzyć tylko ze świeżo zmielonego ziarna!

Dlaczego warto mielić kawę tuż przed zaparzeniem?

Korzystanie z kawy mielonej jest oczywiście wygodne. Trzeba jednak pamiętać, że aromat, jaki uwalnia się podczas mielenia ziarnem, dość szybko zaczyna podlegać procesom utleniania. Ulatniają się zawarte w kawie olejki eteryczne, rozkładają drobne cząstki organiczne, a wszystko to ma duży wpływ na obniżenie jej walorów smakowych i odżywczych. W trakcie przechowywania mielona kawa stopniowo wietrzeje i traci na jakości. Aby więc móc delektować się intensywnym naparem i całym bogactwem zawartych w nim składników, najlepiej jest skorzystać z młynka i zmielić ziarna bezpośrednio przed zaparzeniem ulubionej kawy.

Młynki do kawy - w czym możemy wybierać?

Technik i sposobów parzenia kawy jest wiele. Używamy to tego kawiarek, ekspresów lub po prostu zalewamy zmielone ziarna wrzątkiem, nazywając to kawą po turecku. Jednak w każdym przypadku - jeżeli oczywiście rezygnujemy z zakupu mielonej kawy w torebce - najpierw potrzebny jest nam młynek.

Wybór dobrego młynka jest sprawą niezwykle ważną dla każdego prawdziwego kawosza, przyjrzyjmy się więc, co mamy tu do dyspozycji:

  •  młynek ręczny - jest prosty w użyciu i tani w zakupie, ale do zmielenia kawy trzeba użyć siły własnych rąk, co może być czynnością męczącą,
  • młynek elektryczny udarowy (nożowy) - ma wbudowane ostrza, które w trackie pracy urządzenia stopniową tną ziarna na coraz mniejsze drobiny, można go użyć do mielenia także innych produktów (np. cukier, sól czy przyprawy), ale nie posiada regulacji grubości mielenia,
  •  młynek elektryczny żarnowy - ziarna są tu rozgniatane i miażdżone za pomocą żaren (ceramicznych lub stalowych), w większości modeli można też ustawiać grubość mielenia, co pozwala na jej odpowiednie dobranie do rodzaju zaparzanej kawy.

Jakie parametry charakteryzują dobry młynek do kawy?

Młynek ręczny nie ma skomplikowanej budowy. Wydaje się, że przy jego wyborze największe znaczenie mają rozmiary oraz wygląd i estetyka wykonania. Ważne jest jednak, aby był poręczny, a korba, która napędza mechanizm mielący, miała wygodny i ergonomiczny kształt. Jeśli natomiast zamierzamy zdecydować się na młynek elektryczny, to trzeba wziąć pod uwagę:

  • moc silnika - od niej zależy siła i tempo mielenia ziaren,
  • prędkość obrotową - najlepiej gdy młynek pracuje na wolnych obrotach, gdyż nie powoduje to wzrostu temperatury, która niekorzystnie wpływa na substancje i aromaty, uwalniane w trakcie mielenia kawy,
  •  pojemność - im większy zbiornik na ziarna, tym więcej kawy możemy zmielić jednorazowo,
  •  materiał wykonania - istotne jest zarówno to, z czego wykonany jest mechanizm mielący, jak i obudowa urządzenia - odpowiednio wysoka jakość zastosowanych materiałów będzie nam gwarantowała dużą wytrzymałość i długie użytkowanie młynka,
  • funkcje dodatkowe - młynek, który posiada kilkustopniową regulację grubości mielenia umożliwi przygotowywanie różnych rodzajów kawy i to w różnego rodzaju urządzeniach, przydatna jest również funkcja automatycznego wyłączania się młynka po zakończeniu pracy,
  •  zabezpieczenia - dobrze jest, gdy młynek posiada zabezpieczenie przed uruchomieniem bez właściwego zamontowania wszystkich części oraz antypoślizgowe nóżki, które zapewniają stabilne przyleganie urządzenia do podłoża.

Oferta młynków jest szeroka i zróżnicowana cenowo. Możemy dokonywać wyboru nie tylko pod kątem walorów technicznych, ale również estetycznych. Znajdziemy ciekawe kształty i kolory, dobierzemy też rozmiar urządzenia do indywidualnych potrzeb i dostępnej przestrzeni. Naszym zdaniem warto jednak w pierwszej kolejności postawić na wybór konkretnego typu młynka i zdecydować się na elektryczny młynek żarnowy, który z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagającego konesera dobrej kawy.

Zalety elektrycznego młynka żarnowego

Dlaczego żarnowy młynek elektryczny wydaje się najlepszym wyborem? Dlatego, że jest to połączenie wygody użytkowania i doskonałych efektów działania. Mechanizm żarnowy pracuje dzięki napędowi elektrycznemu, więc nie zmęczy nas jego obsługa. Niezwykle ważne jest jednak to, że sposób mielenia ziarna nie powoduje utraty zawartych w nim składników oraz pełni smaku i aromatu. W młynku udarowym praca ostrzy tnących powoduje stopniowy wzrost temperatury. Pod jej wpływem cięte ziarna szybciej tracą intensywny zapach i cenne substancje. Zjawisko to nie zachodzi natomiast przy mieleniu kawy w młynku żarnowym. Rozgniatanie i miażdżenie ziaren nie doprowadza do wytworzenia dodatkowego ciepła, więc mamy 100% gwarancji, że nie obniżymy jakości zmielonej kawy, a jej smak będzie pełny i prawdziwy. Dodatkowo wiele z dostępnych na rynku modeli tego typu młynków jest wyposażonych w regulację grubości mielenia (np. młynek MK150 oferowany przez eldom.eu). Ma to duże znaczenie, gdy lubimy przygotowywać kawę na wiele sposobów. Stopień jej zmielenia dobrze jest również dostosowywać do urządzeń, w których przygotowujemy napar. Grubo zmielona kawa najlepsza jest na przykład do ekspresów przelewowych, średnio zmielona - gdy używamy kawiarek, a drobno zmieloną powinno się stosować w ekspresach ciśnieniowych. Z kolei do kawy poparzonej po turecku przydadzą się ziarna zmielone na drobniutki proszek.

Jeśli wyposażymy się w młynek żarnowy z funkcją ustawiania grubości mielenia, przygotujemy każdy rodzaj kawy, w wybrany przez siebie sposób i w dowolnym urządzeniu. Do tego będziemy się mogli cieszyć całym bogactwem jej smaku i niepowtarzanym aromatem, który zapewnią świeżo zmielone ziarna. Według nas to idealny wybór!