Kawa zmienia smak w zależności od koloru kubka, z jakiego ją pijemy. Do takiego wniosku doszli uczeni z Oksfordu.

Grupie 30 ochotników podano kawę w niebieskich, białych i przezroczystych kubkach. Okazało się, że napój pity z białej porcelany wydawał się najbardziej gorzki. Natomiast najsłodsza była kawa serwowana w niebieskich kubkach. 

Uczeni uważają, że za złudzenie to jest odpowiedzialny zupełnie inny kolor brązowej kawy, który nasz mózg utożsamia ze smakiem goryczy. Jest on najlepiej widoczny na białym tle, dlatego nasze odczucia są wówczas najmocniejsze.  

Eksperci są zdanie, iż teoretycznie zmieniając kolor kubków w kawiarniach można skłonić kawoszy do używania mniszej ilości cukru, co byłoby korzystne dla zdrowia. 

We wcześniejszym doświadczeniu zbadano reakcje kubków smakowych na smak ciasta z truskawkami. Podawane na białych talerzach wydawało się o 10 proc. słodsze niż na czarnych.