Nie masz tyle energii, ile byłoby potrzeba, a sen lub odpoczynek nie przynosi przypływu nowych sił? Dla pobudzenia pijesz kawę, napoje energetyczne lub jesz słodycze? Poziom libido pozostawia wiele do życzenia? Spożywane posiłki, zamiast przynieść nową energię, tylko zwiększają twoją wagę? Może myślisz, że tak zostanie, bo to już „ten wiek”. Niekoniecznie – możesz mieć po prostu osłabiony metabolizm energetyczny spowodowany niedoborem jodu.

Co to jest metabolizm energetyczny?

Często możesz spotkać się z tym określeniem. Co ono oznacza? Bardzo upraszczając: kiedy składniki pokarmowe dotrą do komórki, są "spalane" w skomplikowanych reakcjach chemicznych. Jednym z efektów tego procesu jest wytwarzanie energii. To dzięki nieustannej pracy miliardów komórek naszego ciała mamy energię do poruszania się, myślenia, trawienia, widzenia, czucia i wszystkich innych procesów życiowych.

Żeby reakcje chemiczne w komórce mogły zachodzić prawidłowo i żeby powstawało dużo energii, potrzebne są różne pierwiastki chemiczne. Jednym z nich jest jod, który jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Tarczyca to gruczoł wytwarzający hormony, które m.in. regulują procesy wytwarzania energii w komórkach. Jeżeli wytwarza ona odpowiednią ilość hormonów - spalanie w komórkach zachodzi prawidłowo. Jeżeli tarczyca nie funkcjonuje dobrze - komórki wytwarzają mniej energii.

Mniej energii to ciągłe poczucie zmęczenia, to odpoczynek, który nie przynosi pełnej regeneracji, ospałość, szybkie męczenie się, itp. Oczywiście ma to też wpływ na psychikę i sprawność umysłową.

Kolejnym efektem słabego spalania pokarmów w komórkach jest odkładanie niestrawionych skladników pokarmowych - krótko mówiąc: odkładanie tłuszczu i powstawanie różnych złogów. Dlatego osoby ze słabo działającą tarczycą przybierają na wadze i nie mogą schudnąć. Przy nadczynności tarczycy jest odwrotnie - spalanie jest za duże i następuje zbytnie chudnięcie.

 

Po co nam jod?

Jod to pierwiastek, którego potrzebujemy w bardzo małych ilościach. Pomimo to życie bez jodu jest niemożliwe i jest on niezmiernie ważny dla funkcjonowania naszego ciała i umysłu.

Niedobór jodu może mieć bardzo poważne konsekwencje, szczególnie w życiu płodowym i u małych dzieci - może doprowadzić do obniżenia ilorazu inteligencji lub wręcz do niedorozwoju umysłowego oraz zaburzeń rozwojowych. Niedobór jodu w czasie ciąży może nawet spowodować poronienie.

Jak wspomnieliśmy, dla prawidłowego działania tarczycy i wytwarzania energii potrzebny jest jod. Dlatego można powiedzieć, że jod pośrednio wpływa na wiele ważnych funkcji organizmu. Ważniejsze z nich to:

  •         Praca układu nerwowego - już w życiu płodowym i później do 2. roku życia hormony tarczycy są odpowiedzialne za powstawanie połączeń nerwowych w mózgu. Przez całe nasze życie pełnią ważną rolę w procesach umysłowych, warunkują zdolność zapamiętywania i uczenia się, koncentrowania się i utrzymania dobrego nastroju. Hormony tarczycowe są bardzo ważne u osób starszych - pobudzają ich mózg do działania, co spowalnia ewentualne procesy demencyjne.
  •         Spowolnienie lub upośledzenie umysłowe u dorosłych może być efektem długotrwałego niedoboru jodu.
  •         Praca serca - hormony tarczycy sprawiają, że bije ono prawidłowo i ma siłę pompować krew, która niesie pokarm i tlen do komórek.
  •         Praca wątroby - hormony tarczycy są odpowiedzialne za prawidłowe spalanie pokarmów, w tym spalanie tłuszczów w wątrobie. Prawidłowe strawienie tłuszczów przynosi dużo energii.
  •         Libido i praca narządów płciowych - brak odpowiedniej ilości hormonów tarczycy prowadzi do zaburzeń miesiączkowania i spadku libido.
  •         Słabe, łamliwe i wypadające włosy.
  •         U dzieci spowolnienie fizyczne i umysłowe, opóźnione dojrzewanie.
  •         U młodzieży i dorosłych przybieranie na wadze, brak energii i poczucie chłodu.

 Niedobór jodu może powodować powiększanie się tarczycy lub powstanie tzw. wola.

 

Gdzie jest jod i co mu przeszkadza?

Gdzie jest jod? Zapewne pomyślisz: "Nad Bałtykiem". I masz rację! Jeżeli mieszkasz na wybrzeżu, nie musisz martwić się o braki jodu - wdychasz go codziennie z powietrzem. Ale im dalej od morza, tym mniej jodu w powietrzu i trzeba go dostarczać z pożywieniem lub suplementować.

Jod jest głównie w rybach morskich i owocach morza. Jednakże, wiele osób je ich coraz mniej, ze względu na coraz większe skażenie mórz. Dostępna jest także sól jodowana. Jod jest także w warzywach rosnących na wybrzeżu lub w nabiale z mleka krów tam się pasących.

Zapotrzebowanie na jod w mikrogramach:

  •         Dzieci do 5. lat - 90
  •         Dzieci 6 -12 lat - 120
  •         Młodzież i dorośli - 150
  •         Kobiety w ciąży i karmiące - 250

Przyczyną niedoboru jodu w organizmie często jest spożywanie tzw. związków wolotwórczych (rodanki). Mają one działanie uniemożliwiające wbudowywanie jodu do hormonów tarczycy. Związki wolotwórcze zawarte są np. w: kapuście, brukselce, szpinaku, rzepie.

Jeżeli zaś pijesz wodę z dużą zawartością wapnia - taka występuje w wielu rejonach Polski (poznasz ją po tym, że osadza dużo kamienia w czajniku) - może to także powodować zmniejszanie wchłaniania jodu w przewodzie pokarmowym.



Tarczyca i jelita - mało znane, lecz ważne powiązanie

W wielu przypadkach problemy z tarczycą mają swój początek w zupełnie innym miejscu - w jelitach. Jest tak szczególnie u osób, u których występuje zespół jelita drażliwego lub nieszczelnego. Przypadłości te sprawiać mogą, że nawet pomimo zdrowej, pełnowartościowej diety, wiele składników nie jest wchłanianych z jelit do krwi.

U osób z jelitem drażliwym lub nieszczelnym mogą z czasem wystąpić niedobory składników pokarmowych, które są ważne dla funkcjonowania różnych narządów. Jednym z nich jest właśnie tarczyca. Często osoby z takimi niedoborami suplementują brakujące składniki, lecz bez większego efektu. Dzieje się tak dlatego, że niedobory takie nie powstały z powodu braku składników w pożywieniu, lecz z powodu niemożności ich przyswojenia. Bez usunięcia przyczyny, samo dostarczanie składników ważnych dla funkcjonowania tarczycy, jak jod i selen, nie przynosi większego efektu.

W takiej sytuacji dobrze jest zastosować produkt, który nie tylko dostarcza składniki dla tarczycy (jod i selen), ale także miliardy bakterii probiotycznych, które stopniowo przywracają prawidłowe wchłanianie i funkcjonowanie jelit.

Właśnie w tym celu powstał produkt Jod+Selen probio. Dodatkowo zawiera on witaminę B12, która wspomaga pobudzenie metabolizmu energetycznego (opis produktu - kliknij na zdjęcie).