Regularne spożywanie bananów zmniejsza - o prawie jedną czwartą - ryzyko nadciśnienia tętniczego i wylewów krwi do mózgu. Do takich zaskakujących wniosków doszli specjaliści ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO).

Banany zawdzięczają swoje zdrowe działanie najwyższej, spośród wszystkich owoców i warzyw, zawartości potasu - każdy z nich zawiera aż około pół grama tego pierwiastka. W dalszej kolejności wymieniane są daktyle i szpinak. Organizm potrzebuje dziennie od 2 do 4 gramów potasu, aby przeciwdziałać ryzyku nadciśnienia tętniczego.

Specjaliści z WHO podkreślają jednak, że nawet regularne spożywanie bananów nie będzie miało znaczącego skutku, jeśli jednocześnie nie ograniczymy soli, której przesadne spożywanie jest groźne dla zdrowia.

Organizacja szacuje, że spożywanie soli zabija każdego roku 2,3 miliona ludzi na całym świecie. Zmniejszenie o ponad połowę spożycia soli w Stanach Zjednoczonych mogłoby - według WHO - ocalić życie 500 tysiącom ludzi w tym kraju w ciągu 10 lat.