Trygonelina, roślinny alkaloid obecny m.in. w kawie, nasionach kozieradki i rzodkiewce, poprawia zdolności poznawcze, w tym pamięciowe – wynika z badań japońskich, które publikuje pismo „Geroscience”.

Do takich wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu w Tsukubie, którzy sprawdzali wpływ trygoneliny na zdolności pamięciowe i procesy uczenia się u myszy ze szczepu SAMP8, cechującego się przyspieszonymi procesami starzenia się organizmu, w tym mózgu.

Myszy z grupy doświadczalnej przez 30 dni otrzymywały trygonelinę, a następnie porównywano ich zdolności uczenia się i zapamiętywania drogi do platformy w tzw. labiryncie wodnym Morrisa z myszami z grupy kontrolnej.

Labirynt wodny Morrisa jest to basen wypełniony wodą, w którym umieszczona jest platforma, na którą gryzonie mogą się wspinać. Zwierzęta uczą się rozpoznawać drogę do niej na podstawie różnych wskaźników w basenie, dlatego za każdym razem drogę do platformy powinny pokonywać szybciej.

Naukowcy zaobserwowali, że u myszy, które otrzymywały trygonelinę, odnotowano znaczną poprawę procesów uczenia się i zapamiętywania drogi w labiryncie w porównaniu z grupą, której nie podawano tek substancji.

Okazało się, że trygonelina miała wpływ na procesy powiązane z rozwojem układu nerwowego, na czynność mitochondriów w komórkach oraz wytwarzania przez nie energii, na procesy zapalne, na uwalnianie neuroprzekaźników, jak również na proces autofagii (proces usuwania zbędnych lub uszkodzonych cząsteczek, organelli czy patogenów).

Dodatkowo naukowcy wykazali, że trygonelina hamuje procesy zapalne w układzie nerwowym.