Nie tylko dolegliwości związane z układem pokarmowym, ale także świąd, pokrzywka, obrzęk warg czy języka mogą być objawami alergii pokarmowej. Osób cierpiących na uczulenia jest coraz więcej. Wiąże się to m.in. z rozwojem cywilizacyjnym – mówi w rozmowie z RMF FM dr hab. Zenon Brzoza, alergolog z Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego im. prof. K. Gibińskiego w Katowicach.

Wśród pokarmów, które nas najczęściej uczulają są jajka, orzechy i mleko (zdj.ilust.) / J.M. Guyon /PAP/EPA

Jakie pokarmy uczulają najczęściej?

Najczęściej uczulają owoce morza, w tym ryby, a także orzechy, jajka i mleko - wylicza dr hab. Brzoza. Dodaje, że u dzieci, u których rozwijają się objawy alergiczne, pierwszym wskazującym na takie ryzyko jest właśnie uczulenie na mleko, które pojawia się w bardzo wczesnym okresie życia. Na szczęście jest to typ alergii, który z czasem się wycofuje. Jestem daleki od stwierdzenia, że mleko jest dla nas niekorzystne - mówi dr hab. Brzoza.

Niektóre objawy alergii pokarmowej mogą być bardzo niebezpiecznie!

Czasami alergia może mieć bardzo ciężki przebieg. Mam na myśli anafilaksję, która może przebiegać włącznie ze swoim najcięższym obrazem, czyli wstrząsem alergicznym. To jest stan bezpośredniego zagrożenia życia. Powinniśmy się zwłaszcza obawiać objawów, które pojawiają się w bardzo krótkim okresie czasu po spożyciu danego pokarmu - ostrzega alergolog. 

Ciężkie reakcje alergiczne często zaczynają się od świądu skóry, pokrzywki, obrzęku ust i języka. Później może pojawić się duszność spowodowana obrzękiem górnych dróg oddechowych. Do tego często dochodzi biegunka, kurczowe bóle brzucha, wymioty, zawroty głowy, omdlenie, spadek ciśnienia tętniczego, a w najgorszej postaci nawet zatrzymanie krążenia i oddechu. 

U osób bardzo mocno uczulonych takie objawy mogą się pojawić nawet po spożyciu niewielkich ilości pokarmu (np. orzechów czy ryb) - podkreśla dr hab. Brzoza.  

Dodaje, że ta grupa pacjentów powinna być jak najszybciej identyfikowana i w odpowiedni sposób zabezpieczana lekami, a jednocześnie informowana o pokarmach, których nie powinna spożywać.

Alergia a nietolerancja pokarmowa

Alergia pokarmowa często mylona jest z nietolerancją pokarmową. Zwykle objawy nietolerancji są łagodniejsze. Przykładem jest celiakia, czyli nietolerancja glutenu. Często na alergie pokarmowe cierpią dzieci, ale jest wiele przypadków, kiedy uczulenia pojawiają się dopiero w wieku średnim, a nawet u osób starszych. Leczenie alergii pokarmowej najczęściej opiera się na diecie eliminacyjnej. Jeśli to nie przynosi efektów, włącza się leczenie farmakologiczne.