Możemy tak zaplanować grillowanie, by było dla nas zdrowsze - przekonuje w RMF FM dietetyk Monika Stromkie-Złomaniec. Poza kiełbasą i karkówką, dobrze, żeby na grillu znalazły się cukinia, szparagi, cebula, czosnek pieczony w główce jest bardzo smaczny do pieczywa. Niech będą surówki i sałatki na stole, żebyśmy kiełbaskę zjedli z rzodkiewką, salatą, papryką, ogórkiem, wtedy to grillowanie ma zupełnie inny wymiar. Szkodliwe związki, które powstają w czasie grillowania, zostaną zneutralizowane przez przeciwutleniacze, które są w warzywach - dodaje dietetyk.

Grillowanie większości z nas kojarzy się z mięsnymi potrawami. Tu dietetycy radzą postawić na chude mięso. 

Możemy grillować pierś z kurczaka, czy pierś z indyka w ciekawych marynatach. Jeśli mięsożerca akceptuje zamianę mięsa na coś innego, polecam grillować pstrąga albo łososia. Osobom, które nie jedzą mięsa, polecam też nasiona strączkowe, czyli na przykład ser sojowy w postaci tofu, który można zamarynować w pikantnych przyprawach i przygotować jak bezmięsny stek - dodaje Monika Stromkie-Złomaniec.

Kontrola urządzeń do grilla

Przed majówką UOKiK skontrolował grille dostępne w sklepach, hurtowaniach u dystrybutorów i producentów. W 8 na 10 przebadanych laboratoryjnie urządzeniach wykryto wady konstrukcyjne. Najczęściej paleniska były wykonane ze zbyt cienkiej blachy. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów przed rozpoczęciem sezonu grillowego skontrolował niemal 120 partii urządzeń do przygotowywania posiłków. Większość produktów poddanych kontroli pochodziła importu. W wyniku kontroli zakwestionowano 37 partii urządzeń, z czego w 11 z nich stwierdzono wady stwarzające zagrożenie dla użytkowników.

10 modeli grilli (9 wielokrotnego użytku i 1 jednorazowy) kontrolerzy przekazali do badań laboratoryjnych. Testy dały wyniki negatywne w przypadku 8 urządzeń, ujawniając różnego rodzaju nieprawidłowości konstrukcyjne np. palenisko wykonane ze zbyt cienkiej blachy czy zbyt duże prześwity między prętami rusztu na żywność.

Jeden z przebadanych grilli po użyciu się odkształcił, był na tyle niestabilny, że przewrócił się, kiedy na brzegu misy, w miejscu do tego przeznaczonym, powieszono pokrywę. W niektórych grillach brakowało uchwytów przy ruszcie na żywność.

Opracowanie: