Orzeszki ziemne bez dodatku soli i cukru to przekąska po którą warto sięgać jak najczęściej. Są bogate m.in. w białko, tłuszcze, a także witaminy z grupy B i wiele cennych składników mineralnych.

Orzechy ziemne są bogate w tłuszcze, z których zdecydowana większość to nienasycone kwasy tłuszczowe, zmniejszające ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy typu 2.

Ponadto, orzechy arachidowe i ich przetwory zawierają liczne bioaktywne składniki, takie jak: flawonoidy, kwasy fenolowe, fitosterole, alkaloidy, koenzym Q10 czy resweratrol, które współdziałając ze sobą, zapewniają tym produktom właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. To z kolei może się wiązać z licznymi korzyściami zdrowotnymi jak: zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów oraz opóźnianie procesu starzenia się organizmu człowieka.

Uśredniona wartość odżywcza wszystkich rodzajów orzechów arachidowych w przeliczeniu na 100 g nieprzetworzonego i niesolonego produktu wynosi:

  • energia - 567 kcal
  • tłuszcze - 49 g
  • białko - 26 g
  • węglowodany - 16 g
  • błonnik pokarmowy - 8,5 g
  • witamina B1 - 0,64 mg
  • witamina B2 - 0,13 mg
  • witamina B3 - 12,1 mg
  • witamina B5 - 1,8 mg
  • witamina B6 - 0,35 mg
  • foliany - 240 µg
  • witamina E - 8,3 mg
  • potas - 705 mg
  • magnez - 168 mg
  • wapń - 92 mg
  • fosfor - 76 mg
  • sód - 18 mg
  • żelazo - 4,6 mg
  • cynk - 3,3 mg
  • mangan - 1,9 mg
  • miedź - 1,1 mg
  • selen - 7,2 µg.

Czy od orzeszków można przytyć?

Orzechy ziemne są bogate w białko, tłuszcze, przede wszystkim jednak w nienasycone kwasy tłuszczowe, a co za tym idzie cechuje je wysoka gęstość energetyczna. Tymczasem w badaniach epidemiologicznych odnotowano odwrotną zależność pomiędzy częstością spożycia orzechów a wartością BMI, natomiast badania kliniczne wykazują niewielką zmianę masy ciała bądź jej brak. 

Orzechy arachidowe mogą być stałym elementem zdrowej diety, zwłaszcza spożywane w umiarkowanej ilości i bez dodatku soli oraz cukru.