"Myślę, że coraz więcej osób odżywia się świadomie. Komponują posiłki, zwracają uwagę na składniki. Coraz więcej osób na swoim przykładzie widzi też, że takie odżywianie nie dość, że przynosi wymierne korzyści, to jeszcze wcale nie musi być drogie i czasochłonne" - mówi w rozmowie z Urszulą Gwiazdą dziennikarką RMF FM, Alicja Rokicka prowadząca blog Wegan Nerd, autorka książek o kuchni roślinnej. Jak podkreśla, jedzenie i komponowanie posiłków powinno być zabawą. "Nie chodzi o to, żeby całymi dniami zastanawiać się co zjemy, liczyć z ołówkiem w ręku makro i mikroskładniki i być niewolnikiem zdrowego stylu życia" - tłumaczy.

Alicja Rokicka pytana o co chodzi w kuchni roślinnej odpowiada: żeby na talerzu było zielono i zdrowo. Coraz więcej osób zaczyna odróżniać wegetarianizm od weganizmu. Z różnych powodów rezygnują z jedzenia jaj, masła, serów czy picia mleka - tłumaczy gość RMF FM.

Osoby, które jedzą mięso boją się o poziom żelaza, czy białka. Jeżeli dieta bezmięsna jest dobrze zbilansowana nie powinno być żadnych problemów - podkreśla gość RMF FM.

Alicja Rokicka pytana, co odpowiada, kiedy słyszy pytanie, czy weganie jedzą tylko trawę i kamienie, odpowiada: rzeczywiście taki jest stereotyp. Ktoś, kto nie spróbował tej diety nawet nie wyobraża sobie jak bardzo potrafi być urozmaicona - mówi. Warzyw, owoców, odmian grochu jest więcej niż rodzajów mięsa - zaznacza.