Jesienią króluje na wielu polskich stołach. Zasłużenie! Możemy przyrządzić z niej rozgrzewającą kremową zupę, kolorowe curry i purée, pęczotto - czyli polską odpowiedź na risotto - albo wykorzystać do słodkich wypieków: możliwości jest mnóstwo - i warto z nich korzystać. Dynia jest bowiem nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Przeczytajcie, skąd pochodzi, jakie ma wartości odżywcze i jak (doskonale) wpływa na nasz organizm!

1. Skąd pochodzi dynia?

Dynia to ta sama rodzina co arbuz, melon, cukinia, kabaczek i ogórek.

Do Europy przypłynęła z początkiem XV wieku. Szybko odkryto jej zalety i zaczęto uprawiać na masową skalę. Już setki lat temu dania z dyni pojawiały się zarówno na królewskich stołach, jak i w oberżach.

Nic dziwnego: dynia jest bardzo pożywna, lekkostrawna i niskokaloryczna: 100 gramów to jedynie 33 kalorie!

2. Dynia: witaminowa bomba

Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i składniki mineralne. Zawiera:

  • witaminy A, B1, B2, C, PP,
  • wapń,
  • fosfor,
  • żelazo,
  • potas,
  • magnez,
  • beta-karoten.


3. Długa lista zdrowotnych zalet dyni

Dynia chroni przed chorobami nowotworowymi i dobrze wpływa na wzrok.

Doskonale poprawia odporność organizmu: w połączeniu z kurkumą i chili stanowi fantastyczną bombę witaminową.

Świetnie reguluje poziom ciśnienia tętniczego: cierpiący na nadciśnienie powinni więc jeść jej dużo i w każdej postaci.

Zawarty w dyni beta-karoten obniża zaś poziom złego cholesterolu, a co za tym idzie: zapobiega odkładaniu się złogów cholesterolowych w ścianach tętnic, czyli chroni organizm przed miażdżycą, zawałem i udarem mózgu.

4. Miąższ dla ciężarnych, pestki na potencję

Po dynię często sięgają kobiety w ciąży, jej miąższ łagodzi bowiem objawy porannych mdłości.

Pestki dyni zawierają duże ilości lecytyny, niezbędnej do funkcjonowania układu nerwowego, i cynku, potrzebnego choćby włosom i paznokciom.

Pestki dyni zapobiegają rozrostowi prostaty i wspomagają potencję.

Dynia świetnie sprawdza się także przy leczeniu zapalenia nerek i pęcherza.

Korzystnie wpływa na jędrność skóry, jej pestek nie powinny unikać osoby cierpiące na trądzik, opryszczki i inne skórne choroby.

5. Jak przechowywać dynię?

Na sklepowych półkach i straganach dynia obecna jest krótko, ale długi jest okres jej przechowywania: to nawet 6 miesięcy.

Aby jednak dynia nie zgniła, należy spełnić kilka podstawowych warunków:

  • temperatura w pomieszczeniu nie może przekraczać 10 stopni Celsjusza,
  • nie można przechowywać całej dyni w lodówce,
  • dynia nie może znajdować się w pomieszczeniu oświetlonym.

Możemy natomiast zamrozić dynię w kawałkach w woreczku strunowym.


ZOBACZ RÓWNIEŻ: Z czym łączyć dynię i jak ją przyrządzać? Przeczytaj wywiad Marleny Chudzio z Bartłomiejem Płócienniakiem z projektu Twój Kucharz! >>>>