Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wydała nowe wytyczne dotyczące niecukrowych substancji słodzących (NSS), czyli popularnych słodzików. Eksperci odradzają ich stosowanie w celu kontrolowania masy ciała lub zmniejszania ryzyka chorób niezakaźnych (NCD).

Osoby próbujące schudnąć nie powinny stosować substytutów cukru, znanych jako słodziki - ogłosiła Światowa Organizacja Zdrowia w najnowszym raporcie.

Takie zalecenie opiera się na wynikach analizy dostępnych dowodów naukowych sugerujących, że stosowanie słodzików nie przynosi żadnych długoterminowych korzyści w zakresie redukcji tkanki tłuszczowej u dorosłych i dzieci - czytamy w komunikacie WHO, na portalu who-int. 

Jak podkreślają eksperci, nie ma dowodów na to, że substytuty cukru pomagają w odchudzaniu. Mogą one z kolei zwiększać ryzyko cukrzycy lub problemów sercowo-naczyniowych. 

Jak zaznaczają eksperci WHO, słodziki często dodawane są przez producentów do napojów i pakowanej żywności, a także bezpośrednio przez samych konsumentów do przygotowywanych przez siebie posiłków, a także kawy i herbaty. I to nie daje żadnych korzyści. 

WHO odradza stosowania takich substancji słodzących jak: acesulfam K, aspartam, adwantam, cyklaminiany, neotam, sacharyna, sukraloza, stewia i pochodne stewii.

Eksperci apelują także o ograniczenie w diecie spożywania cukru, jak również odradzają zastępowanie go słodzikami.

Ludzie powinni wzbogacić swoją dietę żywnością zawierającą naturalnie występujące cukry, takie jak te zawarte np. w owocach, lub niesłodzone jedzenie i napoje - mówi Francesco Branca, dyrektor WHO ds. żywienia i bezpieczeństwa żywności.

"Słodziki niezawierające cukru nie mają wartości odżywczej. Ludzie powinni całkowicie ograniczyć słodycz w diecie, zaczynając od wczesnego życia, aby poprawić swoje zdrowie".

Nowe zalecenie WHO nie dotyczy osób, które już chorują na cukrzycę i stosują niecukrowe substancje słodzące w celu kontrolowania poziomu cukru we krwi.