Z kacem w Nowy Rok? Komu to potrzebne. O lekarstwo na posylwestrową, ciężką głowę zadbaj już dziś. I zrób czichirtmę - gruzińską zupę na bazie bulionu z kurczaka. Postawi na nogi, a większość składników masz już na pewno w domu.

Ta zaprawiana żółtkami zupa, z dodatkiem zrumienionej cebuli, to w Gruzji numer jeden na kaca. Pięknie wygląda (jeśli mamy gości i się zasiedzą - nie będzie wstydu jej im podać;), a w dodatku jest pyszna.

*W wersji "na bogato" - możemy dodać do zupy kilku nitek szafranu. Pogłębi kolor, doda potrawie korzennego posmaku.

Czichirtma

Składniki dla 2-3 osób:

pół kg piersi z kurczaka

1 duża cebula

łyżka masła

2 jajka

2 łyżki mąki (najlepiej kukurydzianej, ale może też być biała pszenna)

1-2 liście laurowe

1 litr wody

sól

łyżka octu z białego wina (ewentualnie możemy zastąpić go taka samą ilością soku z cytryny)

posiekane zioła - tutaj do wyboru: Natka pietruszki/kolendra/mięta

*OPCJONALNIE: szafran

Przygotowanie:

UWAGA! Składników jest niewiele, przepis nie taki skomplikowany, ale wymaga koncentracji (dlatego róbmy najlepiej dziś, kiedy jesteśmy na chodzie!;). 

Filety gotujemy w wodzie. Już gotowe mięso wykładamy na talerz i solimy (bulion zostawiamy na małym ogniu). Mięso pozostawiamy do ostudzenia i kroimy w paski.

Obieramy i kroimy w kostkę cebulę, smażymy do zeszklenia. Zalewamy ją szklanką rosołu. Zagotowujemy, przekładamy do blendera, miksujemy. Wlewamy z powrotem do gotującego się na małym ogniu bulionu i dodajemy jeden lub dwa listki laurowe. 

Teraz czas na najtrudniejszy punkt programu - dodanie jajek do bulionu tak, by się nie ścięły. Jest na to sposób. Odlewamy chochelkę bulionu do naczynia. Dodajemy zimną wodę, aby schłodzić bulion - ma mieć letnią temperaturę. Następnie dodajemy do niego 2-3 łyżki mąki i mieszamy. Teraz dodajemy jedno całe jajko oraz jedno żółtko i energicznie mieszamy. Tak przygotowaną miksturę dolewamy bardzo powoli do gotującego się na małym ogniu bulionu, jednocześnie wszystko mieszając, aż ponownie zupa się nie zagotuje. Teraz czas na dodanie soli i octu do smaku. Zostaje już dodanie do każdego talerza mięsa z kurczaka, zalanie go ciepłą zupą i posypanie świeżą natką, kolendrą lub miętą.

TUTAJ ZNAJDZIECIE PRZEPIS NA ZUPĘ PHO - wietnamski rosół, który doda sił po sylwestrowych szaleństwach

(mal)