Idealne śniadanie? Dość lekkie, ale dodające energii na cały dzień. Smaczne i w miarę szybkie w przygotowaniu. Spełnienie tych wszystkich warunków jest możliwe. Oto pomysły na najważniejszy posiłek dnia!

Domowa granola

Czyli nic innego jak chrupiące, prażone musli. Możemy je zalać mlekiem, jeść w towarzystwie jogurtu lub sezonowych owoców.

Składniki: 200 g płatków owsianych, 200 g płatków kukurydzianych, 50 g suszonych bananów, 50 g migdałów, 50 g orzechów nerkowca, 25 g rodzynek, 25 g pestek z dyni, 3 łyżki sezamu, około 15 suszonych moreli, 8 łyżek miodu, 2 łyżki oleju roślinnego, łyżeczka wiórek kokosowych;

Przygotowanie: Miód i olej podgrzewamy w garnuszku, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Polewamy tym zmieszane ze sobą, suche składniki - poza rodzynkami, wiórkami i sezamem. Wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w temperaturze 150 stopni (około 40 minut), mieszając co jakiś czas. Po ostudzeniu dodajemy rodzynki, sezam i wiórki. Wszystko przesypujemy np. do słoja. Granolę możemy przechowywać wiele tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Twarożek w dwóch smakach

Twarożek ze świeżym, razowym pieczywem tworzy idealny, śniadaniowy duet. W obu odsłonach zdrowy i smaczny. Z wędzoną makrelą - nazywany "awanturką" - jest bardzo sycący. Ten z karmelizowaną gruszką jest lżejszy, podbije podniebienia łasuchów.

Składniki na "awanturkę": 150 g twarogu, wędzona makrela, cebula, sól, pieprz, mały pęczek szczypiorku;

Przygotowanie: Obieramy rybę, usuwamy z niej ości, rozdrabniamy. Łączymy z drobno posiekaną cebulą. Dodajemy do twarożku. Mieszamy, przyprawiamy, posypujemy szczypiorkiem.

Składniki na twarożek z gruszką: 150 g twarogu, 1 duża gruszka, 4 łyżki miodu, łyżka soku z cytryny.

Przygotowanie: Gruszkę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, wycinamy gniazda nasienne. Na patelni rozgrzewamy miód i sok z cytryny. Następnie dokładamy pokrojoną gruszkę, podsmażamy na małym ogniu, aż zmięknie. Przestudzoną dodajemy do twarożku, mieszamy.

Kanapki z jajkami z koszulkach i koktajl z owsianką:

Po takim śniadaniu będziemy tryskać wigorem. Trudno znaleźć kogoś, kto nie uwielbia smaku żółtka rozlewającego się po grzankach. Do tego koktajl bogaty w węglowodany złożone z błonnika.

Składniki: Pieczywo, masło, jajka, plasterki salami, sól, pieprz, szczypiorek

Przygotowanie: W rondelku gotujemy wodę, dodajemy szczyptę soli. Jajka pojedynczo wbijamy do kubka. Następnie, płynnym ruchem wlewamy je do wrzątku. Zmniejszamy ogień, gotujemy około 2-3 minut. Delikatnie wyławiamy jajka łyżką cedzakową i przekładamy na ciepłą grzankę z masłem i plastrem salami. Podajemy ze szczypiorkiem.

Składniki na dwie porcje koktajlu: 2 czubate łyżki płatków owsianych, 2-3 banany, 2 szklanki kefiru lub jogurtu, łyżka miodu.

Przygotowanie: Banany kroimy, wkładamy do blendera, dokładamy pozostałe składniki. Miksujemy.