Szparagi, krewetki, lubczyk, czekolada i chili – pyszne afrodyzjaki, które zaostrzą apetyt na miłość. Prezentujemy przepisy na romantyczną kolację. Uniwersalne, spiszą się nie tylko w walentynkowy wieczór.

Na początek: krem ze szparagów z dodatkiem lubczyku

Aksamitny i lekki. Krem szparagowy z dodatkiem lubczyku to doskonała przystawka. Taka, która z pewnością wprowadzi w dobry nastrój.

Składniki: 12 szt. szparagów, 1 cebula, 2 łyżki płatków migdałowych (i kilka całych migdałów do ozdoby), łyżka serka koziego, 0,5 l bulionu, 2 łyżki oliwy lub łyżka masła, sól, pieprz, lubczyk;

Przygotowanie: Obieramy szparagi, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Obieramy cebulę i kroimy w pióra. Do rondelka wlewamy oliwę (lub wkładamy masło). Wrzucamy cebulę i szparagi. Gdy ta pierwsza się zeszkli, dolewamy bulion. Gotujemy wszystko ok. 15 minut, na małym ogniu, aż szparagi zrobią się miękkie. Chwilę wcześniej możemy wyjąć kilka najładniejszych główek szparagów, by przyozdobić nimi krem. Całość doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy płatki migdałowe i serek. Mieszamy i przekładamy do blendera. Miksujemy. By krem był gładki, możemy go przesiać przez sitko. Podajemy z prażonymi migdałami i  główkami szparagów. Możemy też dodać grzanki.

Danie główne: Krewetki z sezamem

Owoce morza w słodkim wydaniu. Danie kuszące połączeniem smaków.

Składniki: 250 g krewetek, 2 ząbki czosnku, cebula, łyżka sezamu, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki octu winnego, 2 łyżki sosu sojowego, łyżka miodu (np. akacjowego), łyżeczka słodkiej papryki, szczypiorek, 2 torebki ryżu, np. jaśminowego;

Przygotowanie: Obieramy krewetki, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Najpierw podsmażamy posiekany czosnek i cebulę, dodajemy krewetki, które smażymy z każdej strony przez około minutę. Następnie dolewamy sos, czyli wymieszany sos sojowy, ocet winny, miód, słodką paprykę. Całość dusimy na wolnym ogniu przez około 2 minuty. Zdejmujemy z ognia, przekładamy do miseczek z ryżem. Posypujemy szczypiorkiem i sezamem.

A na deser: Czekoladowy mus z chili

I wreszcie - coś słodkiego. Czekoladowy mus z chili to deser bardzo prosty, z nutą pikanterii.

Składniki: 200 ml śmietany kremówki 30-procentowej, tabliczka gorzkiej czekolady, 125 g mascarpone, pół szklanki cukru pudru, płaska łyżeczka sproszkowanego chili, ew. garść płatków migdałowych;

Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zdejmujemy z ognia, dodajemy chili i mascarpone, mieszamy. Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, którą dodajemy do masy czekoladowej. Ponownie dokładnie mieszamy, wykładamy do pucharków, wkładamy na godzinę do lodówki. Możemy przyozdobić płatkami migdałowymi.