Bliższy smakom kuchni europejskiej czy azjatyckiej? Dla cierpliwych czy błyskawiczny w przygotowaniu? Ostrzejszy w smaku czy z nutą słodyczy? Mamy dwa proste przepisy na makaron!

Makaron po singapursku:

Delikatny makaron ryżowy z kurczakiem i orientalnymi dodatkami. Dość pikantny. Idealny dla zapracowanych - jest bardzo szybki w przygotowaniu!

Składniki na 3-4 porcje: Podwójna pierś z kurczaka, opakowanie makaronu chińskiego Tao Tao, 2 łyżki oliwy, 3-4 ząbki czosnku, 3 cebule dymki, łyżka świeżo startego imbiru, mała papryczka chili, łyżka sosu sojowego, 2 łyżki sosu ostrygowego, 3 łyżki curry lub przyprawy garam masala;

Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy oliwę, na którym podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy posiekaną cebulę dymkę (odkładamy na później jej posiekany szczypior) i imbir, cały czas mieszając. Po chwili na patelnię wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka, smażymy go aż lekko się zabrązowi. Wlewamy sos sojowy i ostrygowy i garam masalę (lub curry). Mieszamy i dodajemy ugotowany makaron.

Bucatini z pieczonymi warzywami:

Pieczone warzywa w tej wersji są słodkie i delikatne. Ich smak podkreśla bogaty bukiet ziół. Świetnie komponują się z typowym dla kuchni neapolitańskiej makaronem bucatini.

Składniki na 4 porcje: paczka makaronu typu bucatini, 2 łyżki oliwy, 1 czerwona papryka, 20 dag dyni, 15 dag pieczarek, 2 duże pomidory, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki oliwy, 20 dag fety, zioła prowansalskie, szczypta soli i pieprzu;

Przygotowanie: Dynię obieramy ze skóry, kroimy w kostkę; w kostkę kroimy również umyte pomidory i paprykę; dodajemy obrane i pokrojone pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko wkładamy do żaroodpornego naczynia, solimy, dodajemy pieprzu i ziół. Skrapiamy oliwą, pieczemy około 20 - 30 minut w temperaturze 200 stopniach C - aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy ugotowany makaron, posypujemy fetą.