Przysmak rodem z sułtańskiego pałacu - lokma, czyli pączki smażone na głębokim tłuszczu, ociekające cytrynowym syropem, posypane cynamonem lub posiekanymi pistacjami albo... jednym i drugim. W końcu w Tłusty Czwartek mniej wcale nie znaczy więcej!

Faworki kontra pączki z dziurką. Tłusty Czwartek tuż tuż

Kruche, lekkie, posypane cukrem pudrem faworki, a może serowe, smażone na głębokim tłuszczu oponki? Jutro Tłusty Czwartek! Wypróbujcie te przepisy. czytaj więcej

Składniki na ciasto do pączków:

3 szklanki mąki pszennej, 1,5 szklanka wody, 2 jajka, 10 g suchych drożdży (ok. 2,5 łyżeczki), łyżka cukru, szczypta soli.

Składniki na syrop:

sok z połówki cytryny, 3 szklanki wody, 3 szklanki cukru

Dodatkowo:

starty cynamon, zmielone pistacje, ew. wiórki kokosowe

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy jajko i wodę, a następnie cukier i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto - ma być gładkie, ale klejące. Odstawiamy w miseczce, przykrywamy ręcznikiem i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 


W tym czasie przygotowujemy syrop: zagotowujemy wodę z cukrem, na małym ogniu, przez ok. 10 minut. Po zdjęciu z ognia dodajemy sok z cytryny. Czekamy aż syrop ostygnie. 

Robimy kluki z wyrośniętego ciasta i wrzucamy je na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor. Natychmiast po wyjęciu z oleju przekładamy pączki do zimnego syropu. Trzymamy je w nim kilka minut. Na koniec przyprawiamy cynamonem, oprószamy pistacjami albo wiórkami kokosowymi.