Do poniedziałku ponad 180 wystawców z całego kraju bierze udział w targach Smaki Regionów w Poznaniu. Na stoiskach można znaleźć sery, słodycze czy nabiał. Wstęp na wydarzenie, organizowane na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich jest bezpłatny.

Targi Smaki Regionów potrwają do poniedziałku. Jak podali organizatorzy w tegorocznej edycji targów bierze udział ponad 180 wystawców reprezentujących każdy segment branży spożywczej.

W sobotę i niedzielę przedstawiciele Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników - Wędliniarzy - Kucharzy, poprowadzą rodzinne warsztaty kulinarne, w trakcie których będą gotować dla publiczności potrawy, głównie z wieprzowiny.

Z kolei w niedzielę o godz. 15.00 szwajcarski szef kuchni Kurt Scheller, będzie opowiadał m.in. o tym, w jaki sposób wykorzystywać produkty spożywcze, którym kończy się termin ważności. W poniedziałek kucharz poprowadzi pokazy skierowane głównie do uczniów szkół gastronomicznych.

Dla najmłodszych  przygotowano warsztaty owocowo-warzywne oraz mini-piekarnię, w której dzieci będą mogły samodzielnie przygotować ciasto i upiec bułki.

W niedzielę najlepsi wystawcy zostaną nagrodzeni medalami Smaki Regionów. 

Na poniedziałek zaplanowano panel dyskusyjny poświęcony historii, właściwościom i odmianom ziemniaków.

Targi Smaki Regionów będą otwarte dla zwiedzających w godzinach od 10.00 do 18.00, a w poniedziałek do godz. 17.00