W czasie upałów lodziarnie pracują na okrągło. Chętnych na te smakołyki nie brakuje. A ich przygotowanie trwa nawet trzy godziny!

W upalne dni lodziarze rozpoczynają dzień już o 6 rano. Dzięki temu idealne lody można już kupić koło godziny 10.

Lodziarze dzień rozpoczynają od złożenia maszyn. Później przygotowują produkty, z których po trzech godzinach ciężkiej pracy powstają lody. Składniki trzeba spasteryzować i schłodzić. Potem masa trafia do specjalnej maszyny. To dzięki niej lody mają odpowiednią konsystencję. To na tym etapie dodaje się owoce, czy inne składniki, które nadają smak.

Dobre lody powstają z mleka, jajek, śmietanki i środka słodzącego. Wszystkie składniki muszą być świeże - to nasza tajemnica dobrego smaku, przyznaje Jerzy Góralski, właściciel lodziarni działającej od blisko 70 lat we Wrocławiu.

Góralski przyznaje, że najprostsze lody możemy przygotować w domu. Wystarczy, że zmiksujemy zamrożone owoce, dodamy śmietanki i cukru. To będzie jednak tylko namiastka tego, co możemy znaleźć w prawdziwej lodziarni - podkreśla.