Japonia zleciła wstrzymanie sprzedaży wszystkich produktów żywnościowych z prefektury Fukushima - podała Międzynarodowa Agencja Energii Atomowej. Dodała, że radioaktywny jod w żywności może stanowić krótkoterminowe zagrożenie dla zdrowia.

Poziom radioaktywności w szpinaku i mleku w pobliżu uszkodzonej elektrowni Fukushima w Japonii przekroczył bezpieczny poziom - podał rzecznik rządu Japonii Yukio Edano. Podkreślił jednak, że poziom ten nie jest niebezpieczny dla zdrowia i wezwał mieszkańców do zachowania spokoju. czytaj więcej

Choć czas połowicznego rozpadu radioaktywnego jodu wynosi około 8 dni i rozpada się on w sposób naturalny w ciągu kilku tygodni, istnieje krótkoterminowe zagrożenie dla zdrowia ludzkiego, jeśli jod w żywności zostanie wchłonięty do organizmu ludzkiego - napisała MAEA w oświadczeniu.

Rzecznik rządu Japonii Yukio Edano poinformował wcześniej, że poziom radioaktywności w szpinaku i mleku w pobliżu uszkodzonej elektrowni Fukushima w Japonii przekroczył bezpieczny poziom. Japońskie Ministerstwo nauki poinformowało natomiast, że wykryto ślady substancji radioaktywnych w wodzie z kranu w Tokio i innych miejscowościach, ale ich stężenie nie przekracza dopuszczalnego poziomu.

Wykryto wyższy od zgodnego w prawem poziom radioaktywności w jednej próbce mleka w prefekturze Fukushima oraz w sześciu próbkach szpinaku w prefekturze Ibaraki leżącej na południe od Fukushimy - powiedział Edano. Podkreślił jednak, że poziom ten nie jest niebezpieczny dla zdrowia i wezwał mieszkańców do zachowania spokoju.