Sałatka z kaczką - oto kolejny pomysł na świąteczną kolację od Anny Starmach. Przepisy pochodzą z najnowszej książki Ani Starmach i Marii Kruczek "Lekkość".

Składniki (dla dwóch osób)

1 mała pierś kaczki 70 g czarnego ryżu

1 pomarańcza

1/2 granatu

2 łyżki octu balsamicznego

200g ulubionej sałaty sałat

1 łyżka pestek dyni

6 orzechów włoskich

1 łyżka oliwy z oliwek

 Jak przygotować?

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C. Ryż ugotuj według instrukcji podanej na opakowaniu. Z połowy pomarańczy wyciśnij sok, wymieszaj go z octem balsamicznym i oliwą z oliwek. Drugą połowę pomarańczy podziel na cząstki, oczyść i pokrój. Pierś kaczki oddziel od skóry, włóż do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po tym czasie mięso wyjmij i pokrój w plastry. Z granatu wyjmij nasionka, mocno uderzając owocem o dłoń lub używając małej łyżeczki. Orzechy i pestki dyni upraż na patelni.  Sałatę rozłóż na talerzach, dodaj kaczkę, ryż, pomarańcze, pestki granatu, orzechy i pestki dyni. Całość polej balsamicznym sosem.