Wielkanoc to bardzo ważny czas dla wielu chrześcijan. Oprócz wymiaru religijnego pamiętamy też o potrawach, które goszczą na naszym świątecznym stole. Wielkanocne menu jest absolutnie wyjątkowe, pełne aromatów i smaków. Na liście nie może zabraknąć mazurka, paschy i... babki. W tym artykule znajdziesz przepis na idealną wielkanocną babkę cytrynową!

Przygotowanie babki wielkanocnej nie jest trudne. Warto jednak dobrze zaplanować swoją pracę w kuchni i pewne rzeczy przygotować wcześniej.

Ciasto na pewno wyjdzie, jeśli zastosujesz się do tych kilku prostych kroków. Zaczynamy!

Potrzebne składniki:

  • 4 jaja (rozmiar L),
  • 200g masła (kostka),
  • 1 szklanka cukru (ok. 170g),
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 1 szklanka mąki pszennej TYP 450 (ok. 150g),
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (lub czubek łyżeczki sody oczyszczonej),
  • sok z 1 cytryny i starta skórka cytrynowa.


Składniki na lukier:

  • 100g cukru pudru,
  • 2-3 łyżki wody,
  • 2 łyżki soku z cytryny.


Ponadto, do podsypania formy potrzebne Ci będzie: odrobina masła i bułka tarta.

Krok 1: Przygotuj niektóre składniki wcześniej

Jajka wykorzystywane w tym przepisie powinny być w temperaturze pokojowej. Dzięki temu lepiej będą się ubijały. 

Wyjmij je z lodówki na około godzinę przed rozpoczęciem przygotowywania babki. Jeśli robisz to na ostatnią chwilę, nic nie szkodzi, mamy małą podpowiedź.

Wystarczy, że jajka włożysz do miseczki i zalejesz bardzo ciepłą wodą. Odstaw je na kilkanaście minut.

W wolnej chwili możesz też wycisnąć sok z cytryny i zetrzeć skórkę. Będzie łatwiej.

Krok 2: Forma na babkę

Do wypieku babki potrzebna będzie forma z kominem pośrodku. Jej średnica to ok. 22-25 cm. 

Musisz ją natłuścić masłem, a następnie (najlepiej nad miską) obsypać jej ścianki bułką tartą. 

Dzięki temu, po upieczeniu, babka nie będzie przywierała i bez problemu "wyskoczy" z formy.

Teraz nagrzej piekarnik do 170 st. Celsjusza (grzanie góra-dół, bez termoobiegu!)

Krok 3: Mieszamy składniki

Roztop masło, dodaj sok z cytryny i startą skórkę.

Potrzebne Ci będą 2 miski.

Do większej miski wbij ocieplone wcześniej jajka (całe) i dodaj cukier. Ubijaj przez około 9-10 minut na sztywną, gęstą pianę. W trakcie dodawaj też cukier wanilinowy.

Do mniejszej miski wsyp wszystkie suche składniki. Wymieszaj mąkę tortową z ziemniaczaną, dodaj proszek do pieczenia.

Połącz suche składniki z ubitymi jajkami. Teraz potrzebny będzie mikser. Ustawiając wolne obroty, wymieszaj ciasto do uzyskania jednolitej masy. Dodaj roztopione masło z cytryną i mieszaj dalej. Możesz później użyć szpatułki.

Gotowa masa powinna mieć konsystencję budyniu.

Krok 4: 170 stopni i 45 minut

Do przygotowanej wcześniej formy wylej masę. Wstaw do nagrzanego do 170 st. piekarnika i piecz przez około 45 minut.

Po tym czasie możesz zrobić "test suchego patyczka". Wbij np. wykałaczkę w ciasto i sprawdź, czy jest sucha. Jeśli tak - babka jest gotowa!

Krok 5: Ostudź i udekoruj swoją babkę!

Po wyjęciu babki z piekarnika - odczekaj, aż wystygnie. Możesz ją posypać cukrem pudrem lub polukrować. 

Jeśli wybrałeś drugą opcję, wymieszaj cukier puder z wodą i sokiem z cytryny. W razie potrzeby dodaj wody.

Pamiętaj:

  • Rzadki lukier łatwiej rozprowadza się po cieście, a także szybciej zastyga tworząc cienką warstwę na babce,
  • Gęsty lukier trudniej będzie rozprowadzić, ścieka po cieście wolniej i dłużej zastyga.

Babkę pokrytą lukrem możesz obsypać posiekanymi orzechami, czekoladowymi jajeczkami lub gotową posypką. Smacznego!

SZUKASZ PRZEPISÓW WIELKANOCNYCH? KONIECZNIE ZOBACZ <<< TUTAJ >>>