Babki to nieodłączny element wielkanocnego stołu. Jak przygotować ją w w trymiga? Oto nasza propozycja.

Ma kuszący cytrynowy smak i aromat, jest lekka, puszysta, wilgotna w środku. Zachwyci gości, będzie pięknie prezentować się na świątecznym stole. I ma jeszcze jeden ogromny atut: jest szybka w przygotowaniu.

Składniki: 

1 kostka margaryny, szklanka mąki tortowej, szklanka mąki ziemniaczanej, 1,5 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jajka, cytryna, sól, cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

Mikserem ucieramy margarynę z cukrem, dodając po jednym jajku. Następnie dodajemy zmieszaną mąkę ziemniaczaną i tortową. Dodajemy sok z cytryny. Na końcu wsypujemy proszek. Wszystko dokładnie mieszamy.

Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką ziemniaczaną. Wlewamy ciasto. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 190 stopni. Ostudzoną, wyłożoną z formy babkę posypujemy cukrem pudrem.