Czekoladowa babka wielkanocna, mocno pachnąca cynamonem. Słodki posmak zawdzięcza... burakowi.

Składniki:

400 g maki pszennej, pół szklanki kakao, 3/4 szklanki cukry trzcinowego, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki sody, 1 łyżeczka soli; łyżka siemienia lnianego; kilka łyżeczek ciepłej wody; puree z dwóch pieczonych buraków, pół szklanki oleju rzepakowego, 1,5 szklanki mleka, łyżeczka startego cynamonu; 3 łyżki posiekanej gorzkiej czekolady.

Do dekoracji: pół tabliczki białej czekolady, płatki migdałów. 

Przygotowanie:

*Jak robimy puree z buraka? W piekarniku nagrzanym do 200 stopni pieczemy umyte, owinięte w folię aluminiową buraki - około 1 godzinę. Po tym czasie odkładamy do ostygnięcia, obieramy ze skórki i blenderem robimy gładkie puree. W międzyczasie kilkoma łyżkami ciepłej wody zalewamy siemię lniane - musi spęcznieć. 

Następnie łączymy suche składniki: mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Mieszamy, dodajemy cynamon. W drugiej misce łączymy dokładnie: puree buraczane z mlekim, olejem, siemieniem lnianym.

Mokre składniki mieszamy z suchymi. Po chwili dodajemy czekoladę. Mieszamy. Ciasto wlewamy do naoliwionej formy na babkę i pieczemy około 50 minut (do suchego patyczka), w piecu nagrzanym do 200 stopni. Możemy polać roztopioną w kąpieli wodnej białej czekoladzie i migdałami. 


BABY, MAZURKI, SERNIKI. I JAJA NA RÓŻNE SPOSOBY.

TUTAJ ZNAJDZIESZ WIĘCEJ WIELKANOCNYCH PRZEPISÓW NASZEJ REDAKCYJNEJ KOLEŻANKI>>>