Wielkanoc czy Boże Narodzenie? Które święta są zdrowsze dla... naszych żołądków? O wyższości Wielkanocy nad Bożym Narodzeniem - albo odwrotnie - rozmawiamy z dietetykiem Anetą Łańcuchowską.

Michał Dobrołowicz: Które święta są zdrowsze, lżejsze dla naszych żołądków? Czy Wielkanoc jest zdrowsza od Bożego Narodzenia?

Aneta Łańcuchowska: Plusem świąt Wielkanocnych na pewno jest to, że jemy śniadanie - to oznacza, że ile nie zjedlibyśmy, to zawsze jest jeszcze ta druga część dnia na spalenie tych nadprogramowych kalorii. Zazwyczaj jest ciepło, jest znacznie więcej słońca i możemy sobie pozwolić również na aktywność. 

Abstrahując od pory dnia. Patrząc na to, co znajduje się na naszym stole. Co jest na naszych talerzach. Z Wielkanocą kojarzą się jajka, ale nie tylko!

To prawda, natomiast Boże Narodzenie kojarzy nam się z rybą, która jest zdecydowanie zdrowsza od jajek. Bo to są kwasy omega 3, które wzmacniają nasze serce, obniżają poziom złego cholesterolu - można byłoby powiedzieć więc, że potrawy bożonarodzeniowe są zdrowsze. Choć tutaj bardzo istotny jest sposób przygotowania - potrawy bożonarodzeniowe zazwyczaj są bardzo ciężkie. Ryba jest smażona w panierce, w głębokim tłuszczu i ona już nie jest taka zdrowa. Natomiast podczas świąt Wielkanocnych jemy sporo jajek, ale to jest samo jajko tak naprawdę.

Wielkanocny sernik wg przepisu taty Ani Starmach

Anna Starmach zdradza tajniki ulubionego sernika swojego taty. Przepis pochodzi z książki z książki „Pyszne. Na każdą okazję” czytaj więcej

Jeżeli wybieramy jajko dobrej jakości - mam na myśli jajka ekologiczne - to są to jajka, które w porównaniu do tych z chowu klatkowego, czyli zerówek mają znaczną zawartość kwasów omega 3. Poza tym do tego jajka wcale nie musimy używać majonezu, który jest kaloryczny i niezdrowy, ale możemy przygotować sosy właśnie na bazie jogurtu: szczypiorkowy, koperkowy czyli z dodatkiem tych szczypiorku, koperku. Możemy dodać musztardy, chrzan.

Jest szybki przepis na taki sos? Potrzebny jest pewnie jogurt?

W tym wypadku polecałabym jogurt grecki dlatego, że on jest gęstszy. Ten sos będzie dzięki temu gęstszy - i będzie się trzymał bez problemu na jajku. Do tego dokładamy przyprawy, trochę soli, trochę pieprzu, dodajemy chrzan i mamy takie jajko w sosie chrzanowym. Możemy też zrobić farsz jajeczno-łososiowy, czyli wydłubujemy sobie żółtko, rozgniatamy widelcem, dodajemy do tego łososia drobniutko posiekanego, szczypiorek i napełniamy jajko, a dokładnie to miejsce, które nam zostało po żółtku.

(md)