W Irlandii od poniedziałku - po raz pierwszy od końca grudnia - puby i restauracje mogą wznowić przyjmowanie gości wewnątrz lokali. Wstęp do nich będą jednak miały tylko osoby zaszczepione lub ozdrowieńcy.

Zgodnie z opublikowanymi w piątek wytycznymi, klienci będą musieli pokazać wprowadzony przez UE certyfikat covidowy jako dowód, że są w pełni zaszczepieni lub są ozdrowieńcami. W przypadku osób, które nie posiadają dokumentu, a są w pełni zaszczepione, akceptowane będą inne dowody, takie jak wydawana przez publiczną służbę zdrowia HSE karta szczepień.

Wymagany będzie również dowód tożsamości ze zdjęciem, a wszyscy klienci będą musieli podawać dane do śledzenia kontaktów. W lokalach będzie obowiązywał limit sześciu osób dorosłych przy jednym stole. Nie będzie obsługi przy barze, a klienci będą mogli zdjąć maseczki dopiero po zajęciu miejsca. Wewnątrz lokali będą mogły przebywać dzieci, mimo że w Irlandii nie są one jeszcze szczepione. Wszystkie puby będą musiały być zamykane do godziny 23:30.

Wytyczne późno, restauracje nieprzygotowane

Jak zaznacza irlandzkie stowarzyszenie właścicieli pubów VFI, ze względu na to, że wytyczne zostały wydane bardzo późno, spora część pubów nie wznowi pełnej działalności w poniedziałek. Również szef irlandzkiego stowarzyszenia restauratorów RAI ocenił, że na razie nie otworzy się ok. jedna czwarta restauracji.

Puby, bary i restauracje w Irlandii zostały zamknięte w Wigilię Bożego Narodzenia, kiedy wprowadzony został w kraju lockdown. Mogły wznowić działalność - obsługując klientów tylko na zewnątrz - dopiero na początku czerwca.

W Irlandii od 10 dni dobowe bilanse wykrywanych zakażeń koronawirusa przekraczają tysiąc, czyli są na poziomach, na których ostatnio były na przełomie stycznia i lutego. Na początku stycznia wykrywano około sześciu tysięcy przypadków.

Od początku epidemii w Irlandii wykryto 293 tys. zakażeń. Covid-19 był przyczyną śmierci ponad pięciu tysięcy osób.