Dania z jajek na śniadanie, lekki rosół oraz grillowany kurczak i ryba na obiad, a na kolację barszcz czerwony z uszkami, kaczka pieczona, steki wołowe i krewetki - to główne elementy menu polskich piłkarzy w dniu meczu z Grecją na otwarcie mistrzostw Europy.

Podczas wszystkich trzech głównych posiłków oraz podwieczorku jadłospis został podzielony na część zimną i ciepłą.

Na śniadanie, oprócz dań z jajek: gotowane, sadzone, jajecznica i omlety, zawodnicy trenera Franciszka Smudy będą mogli zjeść m.in. szynkę z indyka wędzonego i parmeńską, sery żółte i białe, wędzonego łososia, dżemy, ale bez dodatku cukru, ciemne pieczywo, naleśniki i całą paletę warzyw oraz owoców.

Na obiad polskim piłkarzom zostaną podane m.in. lekki rosół z kurczaka z makaronem i jarzynami, gotowana i grillowana pierś z kurczaka oraz filet z piotrosza. Do tego biały ryż, makaron spaghetti i penne, a także sosy bolognese i neapolitański. Nie zabraknie też zielonych sałat, kiełków, kukurydzy i mięs pieczonych na zimno (pierś z indyka lub kurczaka bądź cielęcina).

W bufecie z deserami znajdą się m.in. ciasto angielskie: cytrynowe, bananowe lub marchewkowe, babka piaskowa, keks, a także marmurek. Wszystkie jednak bez kremów i czekolady.

Na pomeczowej kolacji biało-czerwonych będzie obowiązywał mniejszy reżim dietetyczny. Będą sobie mogli pozwolić na m.in. barszcz czerwony z uszkami, steki wołowe i krewetki z grilla, kaczkę pieczoną z jabłkami i majerankiem, pierogi z mięsem, pieczone ziemniaki z ziołami czy zasmażane buraczki.

Do wszystkich posiłków personel hotelu Hyatt, gdzie w trakcie mistrzostw mieszka polska ekipa, przygotowuje też szeroki wybór napojów, m.in. świeżo wyciskane soki z pomarańczy i grejpfrutów, niegazowaną wodę, kawę, herbatę i niskotłuszczowe mleko.