Chcecie zmniejszyć przedświąteczny stres? Przygotowania zaplanujcie z głową. Podpowiadamy, jak rozłożyć pracę na tych kilka dni, które zostały do Bożego Narodzenia! Sporządźcie plan. Zróbcie rodzinne narady, podczas których możecie rozdzielić zadania wśród wszystkich domowników. Ustalcie, kto, co i kiedy robi. Skorzystajcie z naszego planu na ostatnie dni przed Wigilią, by święta były spokojne!

SOBOTA, 21 GRUDNIA:

Wigilijne smaki: kompot z suszu i grzyby w cieście

Co rodzina, to inny zwyczaj wigilijnych potraw. My przedstawiamy dwa świąteczne klasyki - kompot z suszu i grzyby w cieście. Obie potrawy są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Kompot można zrobić nawet dzień wcześniej - wtedy jego smak nabiera głębi. czytaj więcej

- zrób porządki w domu - możesz umyć okna, odkurzyć żyrandole i szafy, wytrzepać dywany, posprzątać zakamarki łazienki i kuchni - na wtorek pozostaną tylko drobne porządki,

- rozpisz menu na Wigilię i święta [Zobacz pyszne przepisy na wigilijne dania!],

- sporządź listę zakupów,

- przygotuj harmonogram innych zajęć - zapisz dokładnie, co i kiedy trzeba zrobić, o czym nie możesz zapomnieć,

- możesz przygotować część potraw, np. makowiec [zobacz przepis na pyszny makowiec!], keks, pierniki [tutaj znajdziesz przepis na pierniczki!], paszteciki do barszczu [zobacz przepis na wigilijny barszcz czerwony!].

NIEDZIELA, 22 GRUDNIA:

- wybierz się na zakupy - kup produkty potrzebne do przyrządzenia świątecznych dań, prezenty i choinkę. Jeśli możesz wybrać się do Krakowa - koniecznie to zrób! To ostatni dzień naszej akcji Choinki pod choinkę - rozdajemy je na Rynku Głównym od 11,

Zupa rybna, czyli jak wykorzystać to, co zostało po smażeniu karpia

To przepis na symboliczną ilość zupy rybnej, którą można podać na Wigilię. Potrawa oszczędna, bo wykorzystujemy do niej to, co zostało nam po smażeniu karpia. Kilka jarzyn i zupa gotowa! czytaj więcej

- zapakuj prezenty,

- na dwa dni przed Wigilią możesz przygotować już zupę grzybową [zobacz przepis na pyszną zupę grzybową!], pierogi i uszka [zobacz przepis na uszka!].

PONIEDZIAŁEK, 23 GRUDNIA:

- jeśli pracujesz, wracając do domu zrób potrzebne jeszcze zakupy, skompletuj świąteczną apteczkę,

- możesz ugotować warzywa do sałatki, przygotować śledzie w śmietanie, rybę w galarecie i kutię,

- sprawdź, czy masz przygotowane wszystko, czego użyjesz przy kolacji wigilijnej, wyprasuj obrus,

- dla relaksu zrób wieczorem kilka ozdób na Wigilię albo przygotuj ubiegłoroczne stroiki.

WTOREK, 24 GRUDNIA. WIGILIA!

- ubierzcie z rodziną świąteczne drzewko,

- przygotuj potrawy, które trzeba podać zaraz po zrobieniu: usmaż ryby [Zobacz przepis na smażonego karpia!], możesz też przygotować dania mięsne na świąteczne dni,

Adwentowe bułeczki. Z najcenniejszą przyprawą świata

Miękkie, maślane, pachnące najcenniejszą przyprawą świata - szafranem. Szwedzkie Lussekatter, wypiekane 13 grudnia, w Dzień Świętej Łucji, będą smakować o każdej porze roku. Idealne nie tylko na śniadanie. czytaj więcej

- zrób ostatnie drobne porządki,

- przygotuj stół tuż przed kolacją - pamiętaj, że nakrycie do wieczerzy wigilijnej wymaga staranności, możesz przystroić też pomieszczenie,

- znajdź czas na krótki relaks, który wprowadzi Cię w dobry nastrój!

Jeśli już teraz wiesz, że nie zdążysz przygotować wszystkiego, nie przejmuj się - zawsze jest wyjście awaryjne. Można przecież kupić gotowe pierogi, uszka, karpia, zakwas barszczu czy ciasta.

Pamiętaj, że od suto zastawionego stołu ważniejsza jest prawdziwa świąteczna atmosfera.

Wesołych Świąt!

Agnieszka Friedrich