W sobotę ruszają Krakowskie Spotkania Biegowe, gdzie tysiące osób powalczy o puchar RMF FM. Na trzy dni przed wzmożonym wysiłkiem radzimy, jak przygotować swój organizm.


Przede wszystkim przed biegiem nie należy drastycznie zmieniać naszej diety, bo organizm może na to różne zareagować. Kluczowe są trzy dni przed wzmożonym wysiłkiem - powiedziała naszemu reporterowi Dorota Jesiołowska-Sołoducha, dietetyczka z Olsztyna. Najważniejsze wtedy jest nawadnianie: pijmy małymi łykami, jak najwięcej. Druga sprawa to węglowodany: trzeba jeść dużo np. kaszy, ryżu, czy makaronów. Ważne jednak, żeby nie spożywać ciężkich potraw. Nie przesadzałabym też z owocami, szczególnie w czasie startu. Lepiej zastąpić je produktami zbożowymi - podkreśla dietetyczka.

ZAPISZ SIĘ JUŻ TERAZ!
PRZECZYTAJ REGULAMIN BIEGU
TAK BIEGALIŚMY W UBIEGŁYM ROKU!

Co wybrać na śniadanie w dniu startu? Ważne, żeby było to przetestowane śniadanie. Jedni czują się świetnie po białym pieczywie, inni preferują jajecznicę. Musi być to sprawdzone śniadanie, ponieważ w czasie stresu nasz organizm może źle zareagować na nowe rzeczy. Generalnie poleca się proste węglowodany.

Po wysiłku fizycznym, jak zregenerować organizm? Przede wszystkim uzupełniać wodę i cukry. Nie będzie grzechem, jeżeli pójdziemy do cukierni, bo organizm sobie z tym poradzi, ale nie zachęcam do korzystania z fast foodów. Dajmy sobie dzień, dwa odpoczynku od ciężkostrawnych potraw - radzi Jesiołowska-Sołoducha.