Potwierdzono drugi przypadek zakażenia bakterią EHEC w Polsce. To 7-latek z województwa warmińsko-mazurskiego, który zaraził się od ojca. Jest hospitalizowany w jednym z warszawskich szpitali. Dziecko jest w stanie ciężkim, ale stabilnym.

Jak ustaliła reporterka RMF FM Agnieszka Witkowicz, sanepid rozszerzył dziś kryteria epidemiologiczne: teraz obserwacją zostaną objęci wszyscy, którzy będą mieli objawy choroby do 14 dni po powrocie z Niemiec.

W tej chwili w Polsce jest kilkanaście osób, u których podejrzewa się zakażenie bakterią e.coli. Wszyscy są objęci nadzorem sanepidu.

Zakażenie może przenosić się przez skażoną wodę, świeże warzywa, surowe mleko, sery z niepasteryzowanego mleka, bliski kontakt z osobą zakażoną (np. w domu), w wyniku zaniedbań higienicznych, a także poprzez kontakt z zakażonymi zwierzętami.

GIS przypomina o konieczności zachowania zasad higieny podczas przygotowywania żywności, w szczególności mycia świeżych owoców i warzyw oraz zachowania higieny osobistej. Do zabicia prawie wszystkich niebezpiecznych mikroorganizmów (także Escherichia coli) prowadzi również właściwa obróbka termiczna żywności.