Prawie ćwierć miliona pracowników sezonowych znajduje zatrudnienie w branży hotelarsko-restauracyjnej we Francji. Najwięcej z nich – w restauracjach i kawiarniach obleganej w lecie przez turystów z całego świata słonecznej Francuskiej Riwiery.

W pękających w szwach sławnych śródziemnomorskich kurortach potrzeba w lecie przede wszystkim dodatkowych kelnerów i kelnerek. Według statystyk francuskiego ministerstwa pracy, średnia miesięczna płaca doświadczonej kelnerki we Francji wynosi ponad 1834 euro brutto, ale musi ona mówić po francusku i znać co najmniej kilka słów po angielsku.

W przypadku pracownic sezonowych właściciele restauracji, barów i kawiarni proponują często niższe zarobki - szczególnie, kiedy widzą, że dana osoba słabo włada językiem Moliera.

Pracodawcy najczęściej zapewniają darmowe obiady i kolacje, ale nie oferują dachu nad głową. Wiele francuskich i zagranicznych kelnerek, które szukają w lecie zatrudnienia na Francuskiej Riwierze mieszka więc na kempingach.