Zapiekane jaja po grecku, jaja w filiżance po andaluzyjsku, jaja na twardo po hiszpańsku, zupa z jaj i kukurydzy czy w końcu jaja faszerowane poziomkami. Takie przygotowanie jaj proponuje Uniwersytet Przyrodniczy z Wrocławia. Akademicy na swojej stronie dzielą się przepisami z książki pod tytułem "Jajczarstwo".

Jajo jest najlepszym w naturze znanym surowcem, w którym można znaleźć w zasadzie wszystkie bioaktywne substancje niezbędne do stworzenia życia - zaznacza profesor Tadeusz Trziszka, który książkę zredagował.

Sam jest wielbicielem jajek, co potwierdza jedząc ich nawet 30 tygodniowo. W akademickiej książce kucharskiej proponuje nie tylko jaja gotowane w różnych odsłonach. Pojawiają się także potrawy, do których są one wykorzystywane, a więc ciasta i desery.

Przepisy, m.in. na płonące omlety, znajdziecie TUTAJ.

(MRod)