Nie przepadasz za długim ślęczeniem w kuchni? Pieczenie bożonarodzeniowych makowców i serników nie jest Twoją mocną stroną? Zawsze możesz przygotować coś prostszego, ale równie pysznego. A i gości będzie czym poczęstować.

Zapach tych muffinek wprowadza w bożonarodzeniowy nastrój. Są czekoladowo-kawowe, ale mają mocny, cynamonowy aromat. Będą się pięknie prezentować w świątecznych papiolotkach, oprószone wiórkami kokosa.

Składniki na około 12 sztuk: 120 g mąki pszennej, 140 g masła, 2 mleczne czekolady (ok. 150 g), 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 100 g brązowego cukru, łyżka cynamonu, 4 jajka, szczypta soli, pół łyżeczki proszku do pieczenia, wiórki kokosa. 

Przygotowanie: Masło kroimy na kawałki, przekładamy do naczynia, dokładamy połamaną czekoladę. Dodajemy rozpuszczalną kawę, starty cynamon, dosypujemy cukier i sól. Wszystko rozpuszczamy w kąpieli wodnej, na małym ogniu, stale mieszając. Uwaga! Masy nie wolno podgrzewać zbyt długo, bo czekolada się zbryli.Masę zdejmujemy z ognia, chwilę studzimy, dodajemy jajka i energicznie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy, masa musi być jednolita, pozbawiona grudek. 

Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Formy na muffinki wypełniamy papilotkami, wlewamy masę (do 3/4 wysokości). Pieczemy około 25 minut.