W jednej partii kiełbasy "Metka łososiowa" wykryto bakterię Listeria monocytogenes - poinformował Główny Inspektorat Sanitarny. Może wywołać groźną chorobę.

GIS podał, że w wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej partii metki łososiowej.

Chodzi produktu "Metka łososiowa Kiełbasa Surowa Metka" (opakowanie MAP o średniej wadze ok. 1,4 kg) o numerze partii: 1F828092828 i terminie przydatności do spożycia 20.10.2022.

Producentem jest Zakład Mięsny Peklimar 2 Sp. z o.o., Zakład Produkcyjny w Uniszkach Cegielni, 06-500 Mława, Uniszki Cegielnia 16A, weterynaryjny numer identyfikacyjny 14130301. 

Uwaga. Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania.