Popularnie nazywany jest białą śmiercią. Cukier to składnik prawie wszystkich produktów spożywczych, które widzimy na sklepowych półkach. Dorosła osoba spożywa rocznie około 50 kg cukru, oznacza to 27 łyżeczek każdego dnia. Co zrobić, by zmienić ten niezdrowy nawyk?

Nazwa "biała śmierć" nie wzięła się z próżni. Spożycie cukru powoduje obniżenie odporności, wzrost podatności na infekcje, deficyt witamin z grupy B oraz minerałów takich jak chrom czy miedź. Wpływa na podwyższenie poziomu cholesterolu. Do tego dochodzi niekorzystny wpływ na szkliwo zębów, trzustkę i funkcjonowanie licznych enzymów.

Przyczyną poważnej choroby cywilizacyjnej - cukrzycy typu II - jest obniżona wrażliwość insulinowa, która powstaje właśnie pod wpływem spożycia cukrów prostych.

To zdrowe nawyki, o których warto pamiętać!

Warto postawić na węglowodany, ale tylko te, które są powoli wchłaniane i na długo utrzymują stabilny poziom cukru we krwi. Taki wybór zapobiegnie zachciankom na coś słodkiego. 

Sprawdzą się produkty zbożowe z mąki pełnoziarnistej, ryż brązowy, grubekasze, np. pęczak

Chęć jedzenia słodyczy zmniejszą też produkty bogate w chrom, który reguluje poziom cukru we krwi. 

Niedobór chromu uzupełnią: chude mięso, ryby, jajka, zielony groszek, brokuły, kiełki pszenicy, jabłka

Łaknienie cukru złagodzi też wypicie małymi łykami kubka gorącej wody lub schrupanie kilku orzechów, np. włoskich.

(mc)