Pełnoziarniste potrawy, takie jak ciemny chleb czy popularne płatki śniadaniowe, nie tylko obniżają zagrożenie chorobami serca, ale mogą także zmniejszyć prawdopodobieństwo udaru mózgu.

Dobra wiadomość dotyczy w tym wypadku kobiet. Uczeni z Harvard University odkryli, że te z pań, które jedzą sporo produktów pełnoziarnistych, powiedzmy dwie, trzy kromki ciemnego chleba dziennie, są o 30, a nawet 40% mniej zagrożone udarem mózgu. Badania są dobrze udokumentowane, trwały 12 lat i objęły swym zasięgiem 75 tysiecy osób. Nie jest jasna przyczyna takiego oddziaływania. Nie wiadomo czy chodzi o witaminę E, o występujące w ziarnie włókna czy też o coś zupełnie innego.

Jest też dobra wiadomość dla panów – niewykluczone, że im też pełnoziarniste potrawy służą. Tyle tylko, że panowie nie byli objęci badaniami, bo dotyczyły one słuchaczek szkoły pielęgniarskiej. Brak więc pewności – pozostaje nadzieja i... płatki śniadaniowe.

Posłuchaj relacji korespondenta radia RMF z Waszyngtonu, Grzegorza Jasińskiego:

12:50