Dobra wiadomość dla wszystkich, którzy już tęsknią do świątecznych przysmaków. W przyszłym roku te łakocie mogą być... jeszcze smaczniejsze. Wszystko to dzięki badaniom kilkudziesięciu grup naukowców. Jak pisze w najnowszym numerze czasopismo "Nature Genetics" udało się wreszcie zbadać genomy najlepszej odmiany kakaowca właściwego i poziomki pospolitej.

Naukowcy z 20 ośrodków naukowych opublikowali genom odmiany kakaowca właściwego, zwanej Criollo, z której produkuje się najwykwintniejsze czekolady na świecie. Ta, uważana za najlepszą, uprawiana od 3 tysięcy lat odmiana, stanowiła do tej pory około 5 % światowych dostaw kakao.

Wysoka cena tej odmiany wiąże się między innymi z jej małą odpornością na czynniki atmosferyczne i działanie szkodników.

Najnowsze badania pokazały, które geny decydują o tej odporności. Wprowadzenie odpowiednich zmian w uprawie, może teraz znacznie poprawić plony. Światowy rynek kakao już na to czeka, choćby w związku z rosnącą popularnością gorzkich czekolad, uważanych za korzystne dla zdrowia.

Podobne nadzieje towarzyszą rozkodowaniu genomu poziomki. To sukces ponad 70 naukowców pracujących w 38 instytutach badawczych. Dzięki nim poziomka i jej krewna truskawka mogą wkrótce stać się jeszcze smaczniejsze i jeszcze bogatsze w substancje odżywcze. Naukowcy liczą między innymi, że truskawkom uda się przywrócić aromat, który "zagubił" się przy tworzeniu nowych odmian uprawnych. Badania genomu poziomki mogą pomóc także w tworzeniu nowych odmian jabłek, brzoskwiń, wiśni i... migdałów.