Czy słodziki mogą szkodzić? Na to pytanie będzie się starał odpowiedzieć Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności, który zbada wpływ na zdrowie aspartamu – podstawowego składnika niskokalorycznych zastępców cukru.

Wątpliwości pojawiły się po badaniach tej substancji, jakie przeprowadzono we włoskim Instytucie Ramazzini. Tamtejszych naukowców zaniepokoiły wyniki doświadczeń, przeprowadzanych na szczurach. Gryzonie, którym podawano aspartam, częściej zapadały na białaczkę i chłoniaka.

Niskokaloryczny aspartam pojawia się najczęściej w diecie osób dbających o linię. Ten mit odchudzających właściwości substancji także obalono – włoscy naukowcy wykazali, że szczury, choć faktycznie jadły mniej, nie traciły na wadze.

Wyniki te podważają naukowcy z Japonii, którzy argumentują, że aspartam w organizmie rozkłada się na substancje, powszechnie występujące w żywności.