Od jutra import i tranzyt świń i dzików z Niemiec jest zakazany aż do odwołania. Zdecydował tak Główny Lekarz Weterynarii, po tym jak u naszych zachodnich sąsiadów wystąpił pomór tych zwierząt. Zakaz dotyczy także surowych skór, surowego mięsa, jelit i podrobów świń i dzików. Podobny zakaz wwozu i przewozu przez Polskę świń i dzików obowiązuje też w przypadku Hiszpanii.

Ponadto zakaz odnosi się do przetworów z mięsa wieprzowego i dzików, z wyjątkiem tych towarów, które zostały poddane obróbce w temperaturze powyżej 72 stopni C. Zakazem objęte będą również skóry surowe wieprzowe i z dzików oraz wszystkie surowce niejadalne pochodzące od tych zwierząt, które nie zostały poddane obróbce w temperaturze powyżej 72 stopni C. Od 22 czerwca obowiązuje już zakaz wwozu i przewozu przez Polskę świń i dzików z Hiszpanii, gdzie pierwszy przypadek pomoru świń pojawił się w połowie czerwca w północno-wschodniej części kraju. 18 czerwca miejscowe władze wprowadziły tam kwarantannę wokół 10 farm, wcześniej zdecydowano się na zabicie ponad 10 tysięcy świń.

Pomór jest chorobą wirusową świń oraz dzików wywołaną przez wirus z rodziny Togaviridae. Może mieć przebieg przewlekły lub ostry. Objawia się ostrą gorączką, surowiczym wyciekiem z oczu, wybroczynami na skórze uszu, tarczy ryja i brzucha - często występują porażenia i niedowłady, a także, naprzemiennie, zaparcia i biegunki. Objawom tym towarzyszą duszności. Choroba jest przenoszona przez kontakt zdrowych sztuk z chorym zwierzęciem, a także przez owady pasożytujące na skórze zwierząt. Nie leczy się jej, a wszystkie sztuki chore są wybijane. Pomór świń powoduje znaczne straty w ich pogłowiu. Zapobiegawczo stosuje się szczepienia ochronne.

foto Archiwum RMF

15:35