Naukowcy z Givaudan Flavors Corporation w Cincinnati zapowiadają, że rzeczywistość już wkrótce stanie się dla nas słodsza. Wszystko to dzięki nowoodkrytej substancji, która osłabia gorzki smak potraw. O swoim odkryciu poinformowali podczas zjazdu American Chemical Society w kalifornijskim Anaheim.

Nowa substancja blokuje działanie receptorów gorzkiego smaku na naszym języku i w ten sposób sprawia, że potrawy wydają się słodsze. To nie jest zwykły kaprys, zdaniem badaczy z Cincinnati, środek o nazwie GIV3616 sprawi, że będziemy mniej słodzić potrawy, mniej chętnie sięgniemy po słodzone napoje, będziemy też bardziej skłonni do spożywania zdrowszych potraw, które nie smakują najlepiej. Dodatkowo jeszcze możemy liczyć na to, że i niektóre leki nie będą nas straszyć goryczą.

To nie jest pierwszy środek o podobnym działaniu, poprzedni - GIV3727 - poprawił smak popularnych słodzików, na przykład sacharyny. Ten nowy jest jednak znacznie silniejszy i łatwiej się rozpuszcza w potrawach i napojach. Będzie go można skutecznie używać w ilościach nawet dziesięciokrotnie mniejszych, niż poprzedni.

Naukowcom pozostaje nas tylko jeszcze przekonać, że GIV3616 jest rzeczywiście zdrowszy, niż cukier i wszystkie inne barwniki i konserwanty. Może im się uda.