Dieta mleczna zwiększa prawdopodobieństwo urodzenia bliźniaków – takie zaskakujące wyniki przynoszą badania przypadków bliźniaczych ciąż. Przyglądano się w nich kobietom oczekującym dziecka, a stosującym rozmaite diety.

Badano panie stosujące m.in. dietę wegańską, wykluczającą oprócz mięsa i ryb także nabiał. Wyniki porównano z tymi dotyczącymi pań odżywiających się zwyczajnie. Po wykluczeniu innych czynników – np. stosowania sztucznych metod zapłodnienia – okazało się, że kobiety na diecie wegańskiej rodzą bliźnięta pięciokrotnie rzadziej niż pozostałe.

Wytłumaczyć to można tylko różnicami w jadłospisie. Produkty mleczne zwiększają prawdopodobnie u pań produkcję jednego z hormonów wzrostu, tzw. IGF. To właśnie on wpływa na prawdopodobieństwo równoczesnego zapłodnienia dwóch komórek jajowych.

Wyniki badań powiązań diety z bliźniaczymi narodzinami mają na razie charakter wstępny. To, czy i jak bardzo coś jest na rzeczy, potwierdzą kolejne analizy.