Witamina C jest dobra dla zdrowia, ale jeszcze lepiej służy nam witamina C zawarta w świeżych owocach. Przekonują o tym naukowcy z Uniwersytetu w Mediolanie. Ich zdaniem witamina z owoców zdecydowanie lepiej chroni nasz organizm przed wpływem wolnych rodników, cząsteczek niszczących DNA komórek.

Włoscy uczeni porównali zawartość witaminy C we krwi ochotników, którzy wypili sok pomarańczowy, albo wodę zawierającą podobną ilość witaminy C. Próbki, pobrane po

3 i 24 godzinach wykazały podwyższony poziom witaminy w obu przypadkach.

Potem próbki krwi poddano działaniu wody utlenionej, o której wiadomo, że silnie uszkadza DNA komórek. Zniszczenia próbek pobranych od osób pijących sok były znacznie mniejsze niż u tych, którzy pili wodę z witaminą C i to niezależnie, czy próbkę krwi pobrano po 3 czy 24 godzinach. Prawdopodobnie więc w procesie ochrony przed działaniem wolnych rodników działają też inne czynniki, poza samą witaminą. Naukowcy nie wiedzą jeszcze dokładnie co o tym decyduje, ale przewaga owoców nad tabletkami wydaje się pewna.