Spośród tysięcy grzybów występujących na terenie naszego kraju, istnieje kilka trujących gatunków, które do złudzenia przypominają gatunki jadalne. Większość tych najbardziej niebezpiecznych, śmiertelnie trujących grzybów ma blaszki o białym zabarwieniu, niezmieniające się w okresie wegetacji.

Zdjęcie ilustracyjne. /Państwowa Inspekcja Sanitarna /


OTO GRZYBY TRUJĄCE - ZOBACZ JAK WYGLĄDAJĄ

GRZYBY JADALNE - ZOBACZ, KTÓRE MOŻESZ ZBIERAĆ

Główny Inspektorat Sanitarny przestrzega - zbieranie grzybów z blaszkami na spodzie kapeluszy wymaga dużej wiedzy i ostrożności – takie owocniki należy szczególnie dokładnie obejrzeć przed włożeniem do koszyka. Należą do nich wszystkie muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy – 50g tego grzyba może spowodować śmierć dorosłego człowieka.

Główny Inspektorat Sanitarny apeluje, by zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku, są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek. Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia. Inspektorzy GIS przygotowali osiem zasad, które pomogą Wam uniknąć zebrania trującego grzyba. Znajdziecie je TU.

Lekarze podkreślają, że rodzice w ogóle nie powinni dawać dzieciom grzybów. Nawet jadalny grzyb może bowiem wywołać u dziecka objawy takie, jak przy zatruciu muchomorem sromotnikowym. Jeżeli podajecie grzyby swoim dzieciom, to niestety w tym momencie decydujecie o ich życiu. Dziecko samo tych grzybów by nie zjadło. Jeżeli nie chcecie, aby doszło do jakiś tragedii w waszych rodzinach, jest to bardzo proste - proszę nie podawać dzieciom grzybów, a nie będzie żadnych kłopotów - apeluje prof. Andrzej Brodkiewicz ordynator pediatrii, nefrologii ze stacją dializ i leczenia ostrych zatruć szpitala przy ul. św. Wojciecha w Szczecinie. Dlaczego grzyby są tak niebezpieczne dla dzieci - sprawdźcie TUTAJ.

Większość zatruć wywołuje muchomor sromotnikowy, który nie traci toksycznych właściwości nawet po 10 latach przechowywania. Uszkodzenie wątroby po zatruciu muchomorem sromotnikowym postępuje bardzo szybko i w krótkim czasie może dojść do uszkodzenia układunerwowego. Zmiany mogą być nieodwracalne. Objawy po zatruciu muchomorem sromotnikowym mogą się rozwinąć dopiero w drugiej dobie po zjedzeniu tego grzyba. Mamy w związku z tym bardzo mało czasu. I dlatego decyzje o przeszczepieniu wątroby są tak trudne i wymagają tak szybkiego działania. Natomiast po przeszczepieniu wątroby życie toczy się dalej - jak mówi książeczka, którą dajemy rodzicom informując o konsekwencjach i całej procedurze przeszczepienia. Niektórzy pacjenci funkcjonują bardzo dobrze. Chodzą do szkoły. Rodzą dzieci, już jako dorosłe osoby - mówi prof. n. med. Piotr Socha, ordynator oddziału gastroenterologii w Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie. Więcej o objawach zatrucia tym grzybem znajdziecie TUTAJ.

GIS apeluje też, by unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących, takich jak zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak. Muchomory sromotnikowe - jakNiektóre wynika z relacji osób, które się nimi zatruły - mają przyjemny smak. Niektóre trujące grzyby pozbywają się toksyn dopiero powyżej 200-300 stopni Celsjusza. Nie ma sensu też obserwować barwienia się grzybów, na przykład po przekrojeniu. To zwykła reakcja chemiczna, nie mająca nic wspólnego z trucizną - podkreśla Magdalena Łoszczewska z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Olsztynie. Więcej faktów i mitów na temat grzybów trujących przeczytacie TUTAJ.

Kupujecie grzyby - sprawdzajcie, czy sprzedający ma odpowiedni atest. Jak powinien wyglądać taki dokument i jak długo jest ważny - dowiecie się TUTAJ.

Niestety, niektóre grzyby trujące są łudząco podobne do grzybów jadalnych. Poniżej znajdziecie zdjęcia takich grzybów. Grzyby opisane w lewej kolumnie są śmiertelnie trujące. Łatwo je pomylić z innymi gatunkami grzybów. Pierwsze objawy zatrucia często pojawiają się długo po spożyciu, w niektórych przypadkach nawet po kilku dniach. Przez ten czas trucizny w nich zawarte, a spożyte przez nieostrożnego grzybiarza, robią spustoszenie w organizmie.

Państwowa Inspekcja Sanitarna grzybyjadalne.wordpress.com

(mpw)