Figowiec był pierwszą udomowioną przez człowieka rośliną – takie ustalenie poczynili izraelscy badacze. Miało do tego dojść blisko 11,5 tysiąca lat temu – czyli prawie tysiąc lat wcześniej, nim udało się udomowić pszenicę, jęczmień i rośliny strączkowe.

Figowiec stał się rośliną uprawną najpierw na terenie Bliskiego Wschodu – tam, zamiast korzystać z dobrodziejstw natury, człowiek podjął próbę modyfikacji otoczenia tak, by lepiej spełniało jego potrzeby.

Jak donosi tygodnik „Science”, ślady pierwszeństwa hodowli figowca znaleziono w rejonie starożytnego Jerycha. Zachowane tam zwęglone figi odmiany adriatyckiej noszą wyraźne genetyczne ślady krzyżowania odmian.

O popularności figi zdecydowały najpewniej smak i łatwość uprawy, ale może i wrodzona niemal umiejętność korzystania przez człowieka z figowego listka.