Najnowsze badania wydłużyły listę schorzeń, na które pomagać mają związki zawarte w czekoladzie i kakao.

Już wcześniej sugerowano, że ziarno kakaowe zawiera składniki zapobiegające próchnicy zębów. Unieszkodliwiają one także zagrażające tkankom wolne rodniki tlenowe, które powstają jako produkt uboczny procesów metabolicznych w komórkach i mogą uszkadzać ważne składniki komórek. Najnowsze badania laboratoryjne wykazały, że w związki zawarte w kakao mają wpływ na rozkurczanie naczyń krwionośnych, co z kolei ułatwia przepływ krwi. Składniki te powstrzymują także działanie "złego" cholesterolu LDL i zapobiegają powstawaniu blokujących naczynia krwionośne skrzepów.

Niestety nadmiar, jak w każdym przypadku, jest szkodliwy. Osoby otyłe i chore na cukrzycę powinny raczej jeść więcej owoców. Ponieważ procesy technologiczne w czasie obróbki ziarna kakaowego mogą wpływać na zawartość "pomocnych" związków w czekoladzie, niezbędne są dalsze badania.

13:45