Czerwona Planeta potrafi zaskakiwać. Europejska Agencja Kosmiczna opublikowała właśnie zdjęcie, wykonane przez sondę Mars Express, na którym rejon bieguna południowego Marsa wygląda jak... spienione cappuccino z czekoladą i karmelem. Okazuje się, że czwarta planeta naszego Układu Słonecznego nie zawsze wygląda na czerwoną.

Sonda Mars Express fotografuje powierzchnię Marsa od 2003 roku, wiele przesłanych przez nią obrazów pokazywało czerwono-brązową, czy rdzawą powierzchnię planety. Wykonane 17 grudnia 2012 roku zdjęcie pokazuje Marsa od mniej znanej strony. W centrum widzimy czapę lodową pokrywającą rejon bieguna południowego planety. Lód złożony z zestalonej wody i dwutlenku węgla ma około 350 kilometrów średnicy i miejscami grubość sięgającą 3 kilometrów.

Centrum czapy lodowej jest przesunięte względem geograficznego bieguna południowego o około 150 kilometrów. Jego zaburzone brzegi to wynik silnego wiatru, który wieje w tym rejonie. Ich obecność sprawia, że zestalony dwutlenek węgla sublimuje w różnych rejonach z różną intensywnością.

Sonda Mars Express wykonała to zdjęcie w podczerwieni, a także świetle niebieskim i zielonym z pomocą High Resolution Stereo Camera. Poddano je potem cyfrowej obróbce.

Poniżej zdjęcie czapy lodowej na biegunie południowym Marsa, wykonane przez tę samą sondę Mars Express z pomocą kamery niskiej rozdzielczości Visual Monitoring Camera 2 stycznie bieżącego roku z odległości około 10 tysięcy kilometrów.